sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Iltalehti: Pääkirjoitus: ”Rinteen kätyrihallitus vie teiltä leivän pöydästä”, pelottelee perussuomalainen - työperäinen maahanmuutto on kuuma peruna

Iltalehti: Pääkirjoitus: ”Rinteen kätyrihallitus vie teiltä leivän pöydästä”, pelottelee perussuomalainen - työperäinen maahanmuutto on kuuma peruna 22.9.2019

Melkoisella varmuudella voi sanoa, että yksi tulevan vaalikauden ja tulevien vaalien kiistakysymyksistä tulee olemaan työperäisen maahanmuuton lisääminen. Asetelma on yksinkertainen, muut vastaan perussuomalaiset, mutta sillä voi olla pitkäkantoisia poliittisia vaikutuksia.

Antti Rinteen (sd) kansanrintamahallitus on luvannut helpottaa työperäistä maahanmuuttoa muun muassa nopeuttamalla työperäisten oleskelulupien käsittelyaikoja. Tämä tarkoittaa EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevan työvoimaa, EU:n sisällähän on työvoiman vapaa liikkuvuus.

Kokoomus esitteli hallitukselle työllisyyden hoidosta tekemäänsä välikysymystä perjantaina ja kiitteli Rinteen hallitusta tästä asiasta: ”Hallituksen tavoitteet helpottaa työperäistä maahanmuuttoa ovat kannatettavia. On kiistaton fakta, että työikäinen väestö vähenee Suomessa joka vuosi, ja suomalaiset yritykset kaipaavat kipeästi lisää työvoimaa.”

Kokoomus oli kirjoittanut välikysymyksen niin, että opposition suurin puolue perussuomalaiset ei voisi siihen yhtyä. Perussuomalaiset pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä keinona tuottaa Suomeen halpatyövoimaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja kiteytti kantansa Iltalehdelle menneellä viikolla näin: ”Tämä on kikka, jolla halutaan nostaa työllisyysastetta. Tännehän saadaan kehitysmaista millä tahansa palkalla rekrytoitua ihmisiä, koska työpaikka on edellytys oleskeluluvan saamiselle. Nämä ihmiset ottavat paikan vastaan millä tahansa palkalla”.

Perussuomalaisten leirissä on haistettu tässäkin asiassa suomalaisen työväestön tyytymättömyys. Heille perussuomalaiset tulevat toistamaan sanomaansa: ”Rinteen kätyrihallitus vie teiltä leivän pöydästä”.

Tällä perussuomalaiset viestittävät, että työperäisen maahanmuuton lisääminen ei tapahdu luonnollista reittiä, vaan työperäistä oleskelua helpottamalla ja hallituksen lisäämän palkkatuen avulla. Viesti on, että ”suomalaiset duunarit ulos, maahanmuuttajia tilalle”.

Tällä perussuomalaiset pyrkivät iskemään erityisesti SDP:tä. Ilmastopolitiikan ohella tämä voi olla kysymys, joka nostaa perussuomalaiset seuraavien eduskuntavaalien ykköseksi.

Työperäisen maahanmuuton helpottamiseen kuuluu keskeisesti ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta. Saatavuusharkinnassa on kyse siitä, että EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleva työntekijä saa työntekijän oleskeluluvan vain, jos hänellä on työpaikka, johon ei löydy sopivaa työvoimaa suomalaisilta työmarkkinoilta.

Iltalehden tietojen mukaan työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajien pöydälle on tulossa esitys siitä, että ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta toteutettaisiin jatkossa Suomessa valtakunnallisesti. Saatavuusharkintaa ollaan siis virtaviivaistamassa ja nopeuttamassa, ehkä tulevaisuudessa myös poistamassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että saatavuusharkinnan poistaminen ei vaikuta millään tavalla osaajien tuloon Suomeen, vaan se koskettaisi heikosti koulutettua tai kouluttamatonta halpatyövoimaa.

Ongelmavyyhti ei ole ihan helppo ratkaistavaksi. Työperäisen maahanmuuton helpottamisen kannattajilla on varteenotettavat näkökulmat, mutta niin on myös vastustajilla.

Yleisesti tunnustettu seikka on, että tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. EU:n sisältä sitä ei ole tulossa vyörynä, Suomi ei ole esimerkiksi palkkatasoltaan niin houkuttava.

Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n mukaan Suomeen pitäisi houkutella 20 000–35 000 kansainvälistä osaajaa vuoteen 2023 mennessä. Näissä luvuissa osaajalla tarkoitetaan ammatti-ihmistä siivoojasta lääkäreihin.

Ammattitaitoisen työvoiman houkutteleminen on vanhentuvan ja lapsivajavaisen yhteiskuntamme etu. Samaan aikaan pitää pystyä kuitenkin huolehtimaan, että maahan ei synny halpatyömarkkinoita, joilla poljetaan työntekijöiden oikeuksia ja työehtosopimuksia.

Valvonnan on oltava kunnossa. Ulkomaisen työvoiman pitäisi lisäksi olla aidosti ammattitaitoista.

Luonnollisesti hallituksen pitäisi myös nostaa eri keinoilla kantasuomalaisten työllisyysastetta. Sitä kautta myös työperäinen maahanmuutto tulee hyväksyttävämmäksi koko kansan keskuudessa. Rinteen hallituksen toimia tässä asiassa on tähän mennessä kuvattu riittämättömiksi.