keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Kymen Sanomat: Kotkan vastaanottokeskuksen asuntovuokraus käräjillä tänään

Kymen Sanomat: Kotkan vastaanottokeskuksen asuntovuokraus käräjillä tänään 23.4.2014

Kymenlaakson käräjäoikeus käsittelee virkavelvollisuuden rikkomista. Tapaus liittyy Kotkan vastaanottokeskuksen asuntovuokraukseen.

Syyttäjän mukaan syytettynä oleva mies on hankkinut tuttavalleen taloudellista hyötyä allekirjoittamalla vuokrasopimuksia ystävänsä omistuksessa olleisiin asuntoihin. Kotkan vastaanottokeskus on kärsinyt silloin sopivien asuntojen puutteesta.

Virkamies oli solminut vuokrasopimuksia kahden asunnonomistajan kanssa. Asuntoja oli yli 20 ja ne vuokrattiin turvapaikanhakijoille kalustettuina. Virkamies oli toisen asunnonomistajan tuttu, toisen perhetuttu. Syyttäjän mukaan virkamies oli tiennyt, että hän hankkii perhetuttavalleen taloudellista voittoa vuokrauksella. Vuoratasosta ei syyttäjällä ollut huomauttamista.

Syytetty mies kiistää kaikki syytteet ja toteaa, että toimi esimiehiensä antamien ohjeiden mukaisesti. Kotkan kaupungilla virkamiehen toiminta on ollut moitteetonta, myöskään valtion maahanmuuttovirastolla ei ole asiassa huomauttamista.

Virkamies korosti puheenvuorossaan, että kyseessä hyvin poikkeuksellinen tilanne vuosina 2008-2010. Suomeen tuli normaalista turvapaikanhakijamäärästä puolet enemmän eli 6000. Koko maan majoituskapasiteetti joutui erikoistilanteeseen.

Varsinkin vuonna 2009 turvapaikanhakijoita tuli erityisesti normaalista poiketen satoja. Kotkalainen virkamies määritteli oikeudessa tilannetta ”että turvapaikan hakijoita tuli ovista ja ikkunoista ja meidän tehtävä oli tarjota heille majapaikka.”.

Valtion maahanmuuttovirasto ohjeisti lisäksi kotkaista virkamiestä, että vuokratkaa kaikki irti saadut vuokra-asunnot. Kotkassa maahanmuuttokeskuksen koko henkilökunta oli valjastettu asuntojen etsintään. Virkamies määritteli keskuksen tilanteen kaoottiseksi, sillä esimerkiksi kiinteistövälittäjien välittämien vuokra-asuntojen omistajat eivät halunneet vuokrata asuntoja turvapaikanhakijoille.

Virkamies korosti puheenvuorossaan, että hän tarkisti esimiehiltään, että hän tupla varmisti jääviytensä vuokrasopimusten allekirjoittamiseen ja toimi parhaan tietonsa mukaan sen ohjeistuksen mukaan kun hänelle oli annettu. Mies korosti toimineensa avoimesti kaikkiin osapuoliin nähden. Ystävä oli hänen armeijatuttunsa ja miehet tapasivat sen jälkeen satunnaisesti, miehen mukaan kerran vuodessa. Mies kertoi pitävänsä kaikessa toiminnassaan työasiat erillään henkilökohtaisesta elämästään.

Oikeudenkäynnissä tuli esille täydentävää tietoa, jonka oikeuden puheenjohtajan mukaan on merkittävää. Syyttäjän syyte kohdistuikin 5-7 asuntoon, joihin oli tehty vuosien saatossa 21 vuokrasopimusta. Syy vuokrasopimusmuutoksiin oli virkamiehen vaatima vuokrien alentaminen. Hän sanoi, että kun asunnon kalustus kuluu, silloin vuokrataso alentuu. Käsittely jatkuu iltapäivällä.

Syyttäjä vaati miehelle sakkorangaistusta. Syytteen ja tutkinnan laittoi vireille yksittäinen Kotkan kaupungin työntekijä.