keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

MTV3: Euroehdokkaat Razmyar ja Elo kiistelivät maahanmuutosta

MTV3: Euroehdokkaat Razmyar ja Elo kiistelivät maahanmuutosta 16.4.2014

Eurovaaliehdokkaat Simon Elo (ps.) ja Nasima Razmyar (sd.) ovat eri mieltä EU:n sisäisestä maahanmuutosta. Elon mukaan eri maiden sosiaalietuuksien taso aiheuttaa ongelmia. Asia on puhuttanut paljon muun muassa Iso-Britanniassa.

– Ei EU:n sisäinen maahanmuutto voi olla mikään pyhä lehmä. Kyllä sitä on voitava kritisoida ja on huomattava, että siinä on myös ongelmia. Suomen kannalta vapaa liikkuvuus on ollut pitkälti positiivinen asia, Simon Elo sanoo .

Razmyar on eri mieltä.

– Kyllä vapaa liikkuvuus, tavaran, ihmisten ja kaupan välillä on EU:n hienoimpia saavutuksia. Tästä täytyy pitää kiinni, hän toteaa.

Meppiehdokkaat ovat samaa mieltä siitä, että esimerkiksi romanien tilannetta pitäisi pystyä parantamaan paikan päällä.

– Köyhyyttä on hyvin vaikea kriminalisoida. Ihmiset lähtevät tänne huonoista olosuhteista. EU:lla on tässä vahva rooli ja erityisesti pitäisi saada viesti läpi paikallisiin päättäjiiin, että omista vähemmistöistä ja omista kansalaisista pitää lähtökohtaisesti pitää huolta, Razmyar sanoo.

Elo vaatii Euroopan rajaturvallisuusvirastolle Frontexille lisää vahvuutta, kalustoa ja henkilökuntaa. Hän pitää Välimerelle hukkuvia pakolaisia inhimillisenä tragediana, mutta ihmettelee samalla myös vasemistopuolueiden maahanmuuttolinjaa.

– Täytyy olla ero laillisen ja laittoman maahantulijan välillä. Minusta tuntuu, että vasemmistopuolueissa haluttaisiin tälläinen raja hämärtää. Kaikki jotka vain haluavat tulla ja rajalle pääsevät, pääsevät myös sisään. En näe tätä realistisena.

Nasima Razmyar arvostelee maahanmuutolla pelottelua.

– Uskon siihen, että meidän ikärakenteemme on sellainen, että EU:n sisällä tarvitaan työvoimaa. Vanhentuvalla Euroopalla ei ole varaa siihen, että täysin laitetaan seinämme kiinni.

SDP:n eurovaaliehdokas vaatii EU:lta enemmän yhteistyötä Afrikan suuntaan talouskasvun vahvistamiseksi.

– Perussuomalaisilta tulee yleensä se ajatus, että tännekään ei voi ihmisiä tulla, mutta ei voi paikan päällekään apua laittaa. Se on näkemykseni mukaan ristiriitaista.

Elo kiistää Razmyarin väitteen. Elo vieraili tammikuussa Turkissa syyrialaisten pakolaisleirillä.

– 40 miljoonaa euroa Suomen pitäisi EU:n ja muiden tahojen kautta kanavoida näiden leirien tukemiseen.

Razmyer ja Elo olivat vieraana MTV Uutisten eurovaalitentissä Matkalla Brysseliin. Maahanmuuton lisäksi ehdokkaat kiistelivät pankkiunionista ja Ukrainan tilanteesta.