tiistai 8. huhtikuuta 2014

Yle: "Ei romani kuitenkaan jaksa opiskella koko kolmea vuotta"

Yle: "Ei romani kuitenkaan jaksa opiskella koko kolmea vuotta" 8.4.2014

Lappeenrantalainen romaniväestö kokee, että heillä on nykyisin Suomessa hyvät olot verrattuna muiden Euroopan maiden romaneihin. Esimerkiksi asumiseen ja koulutukseen liittyvät asiat ovat kunnossa. Syrjintää ja nimittelyä kohdataan kuitenkin säännöllisesti.

Tänään vietetään ensimmäistä romanien kansallispäivää. Lappeenrantalainen romani, Tanja Järvikoivu, kertoo, että Suomessa romaneilla on hyvät oltavat.

– Muissa maissa romaneilla on huonot oltavat. Suomessa romaneilla on hyvät asunnot, koulutukset ja työpaikat. Kun täällä kulkee kaupassa, niin ei tarvitse katsoa lähteekö joku myyjä perään, kertoo Järvikoivu.

Järvikoivu uskoo, että Lappeenrannassa ihmiset ovat jo tottuneita romaneihin. Suoraan hän ei ole joutunut kokemaan syrjintää, mutta rivien välistä hän on joutunut sitä kokemaan.

– Esimerkiksi silloin kun hain koulupaikkaa lähihoitajakoulusta. Ensin tuli kutsu haastatteluun. Sitten soitettiin ja kerrottiin, että se ei käykään, koska minulla on ruotsalainen päästötodistus. Vuosi ennen tätä hain kyseiseen kouluun, niin minulle sanottiin, että ei romani kuitenkaan jaksa käydä sitä kolmea vuotta, Järvikoivu kertoo.

Romaniväestö haluaa edelleen pitää elossa myös vanhoja perinteitä, kuten puhtautta ja vanhempien kunnioitusta.

Järvikoivu kertoo, että hän ei vietä ensimmäistä romanien kansallispäivää vielä tänä vuonna. Lappeenrannassa romanit suunnittelevat kuitenkin ensi vuodeksi kansallispäivälle omaa tapahtumaa. Järvikoivu kehottaa kaikkia tutustumaan romaneihin.

– Me olemme ihan tavallisia ihmisiä, me olemme suomalaisia, meitä koskee samat lait kuin suomalaisia ja me elämme samalla tavalla. Meitä ei tarvitse pelätä ja meihin voi tutustua ihan kuka haluaa, kehottaa Järvikoivu.