keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

HS: Malinen väritti rasismikohun

Helsingin Sanomat: Ari Virtanen: Malinen väritti rasismikohun 9.4.2014

Rasismikohu. Se jalkapallon Veikkausliiga-kauden alusta puuttuikin.

Aktiivisena mediapersoonana tunnettu Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen kaivoi penaalistaan valtavan kokoiset väritussit käyttöön liigakauden avaustilaisuudessa. Malinen ei tajunnut, että hänen olisi pitänyt käyttää terävää, kovaa lyijykynää tussien sijaan. Etenkin, kun hän puhui siitä, miten joukkueessa on vähemmän ulkomaisia pelaajia tällä kaudella kuin menneillä kausilla.

"Vielä muutama vuosi sitten RoPS:ssa oli kolmetoista mustaa miestä. Se on pystytty hautaamaan täydellisesti. Olemme saaneet sellaisia pelaajia, että nimet lausutaan oikein, ja suomalaiset tuntevat. Ja varsinkin suomalaista maajoukkuejalkapalloilua seuranneet tietävät nämä nimet ja potentiaalit", Malinen sanoi Iltalehden verkkosivuilla sunnuntaina julkaistussa jutussa.

RoPS:n historian ja nykyisen tilan tuntevat ymmärsivät varmasti, mitä Malinen yritti selittää. Seuran junioritoiminnan korostaminen päättyi rumasti. Malinen väritti itsensä vahvoilla tussinvedoilla nurkkaan. Vahvaa jälkeä, mutta reippaasti yli värityskuvan rajojen. Päävalmentajan kädet ja naama olivat pian kirjavan tussimusteen peitossa.

Ei ihme, että liikunnan suvaitsevaisuuden eteen työskentelevä Liikkukaa ry tarttui perustellusti Malisen sanomisiin.

"Onko näiden lausuntojen takana seuran tietoinen politiikka, jossa ihonvärillä on merkitystä pelaajarekrytoinnille", Liikkukaa ry kysyi kannanotossaan. Football Against Racism in Europe (FARE) –järjestön välityksellä Malisen sanomiset levisivät samaan aikaan maailmalle.

Malinen puolustautui, kun HS haastatteli häntä.

"Olen pahoillani, jos olen pahoittanut mieliä. Jos [Liikkukaa ry:n] kannanotossa viitataan pikkaisenkin rasismiin, ei se pidä paikkaansa."

RoPS:n urheilujohtaja Jari Ilola toimi jämäkästi ja sanoi HS:lle, etteivät päävalmentajan lausunnot edusta seuran kantaa. Veikkausliiga tuomitsi Malisen lausunnot tiistaina selväsanaisesti: "Meillä on nollatoleranssi rasismille".

Kysyin Tampereen yliopiston professorilta, rasismin tutkija Anna Rastaalta, miten Malinen tarkalleen ottaen tuli käyttäneeksi rasistista kieltä.

"Julkisuudessa olleet siteeraukset ovat rasistisia siinä mielessä, että ihmiset on eroteltu, arvotettu ja vielä asetettu eriarvoiseen asemaan ihonvärin ja kansallisuuden perusteella. Tällaiset lausumat myös tekevät tilaa rasismille", Rastas vastasi sähköpostissaan.

Rastaan mukaan on hyvä, että Malinen on pahoitellut lausuntojaan.

"Se on kuitenkin ikävää, että hän kiistää niiden yhteyden rasismiin", Rastas jatkoi.

Suvaitsevaisinkin ihminen saattaa tahattomasti ja vahingossa tehdä rasistisia tekoja.

Menneiden vuosikymmenien kieltä käyttäneelle Maliselle ja koko jalkapalloyhteisölle kohu oli hyvä muistutus, miten huolimattomat sanavalinnat voivat sisältää rasistisia merkityksiä.