maanantai 21. huhtikuuta 2014

MTV3: Omilta kritiikkiä Hakkaraiselle – suitsutusta Halla-aholle

MTV3: Omilta kritiikkiä Hakkaraiselle – suitsutusta Halla-aholle 21.4.2014

Perussuomalaisten piiriaktiivit eivät iloitse kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen yksityiselämään liittyvästä uutisoinnista.

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon maahanmuuttolinjausten piiriaktiivit sen sijaan katsovat vaikuttaneen puolueeseen positiivisesti.

MTV Uutisten piirihallituskyselyssä nelisenkymmentä prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Hakkaraisen elämän käänteiden uutisointi on vaikuttanut puolueen asemaan heikentävästi.

Miten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen
yksityiselämään liittyvä uutisointi on
vaikuttanut puolueen asemaan?

Parantanut sitä huomattavasti 1%
Parantanut jonkin verran 4%
Ei vaikuttanut suuntaan eikä toiseen 56%
Huonontanut sitä jonkin verran 34%
Huonontanut sitä huomattavasti 5%– Kyllä se joka kerta ainakin hetkellisesti antaa puolueelle epämiellyttävän leiman, sanoo puheenjohtaja Paula Juka Pohjois-Pohjanmaan piiristä.

Reilu puolet vastaajista uskoo kuitenkin, ettei asialla ole vaikutusta puolueen asemaan suuntaan tai toiseen.

– Ei se ainakaan heikentävästi puolueeseen vaikuta, sanoo Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Mikko Nurmo. Teuvo on kansan mies ja tekee sellaisia toilailuja, joita muillekin sattuu. Pikemminkin Teuvo on tuonut puoluetta lähemmäksi kansaa.

– Nämä uutiset vaikuttavat Hakkaraisen omaan kannatukseen positiivisesti, uskoo Helsingin piirin piirisihteeri ja piirihallituksen jäsen Teemu Suominen.

Seiska-lehti uutisoi maaliskuun puolivälissä Hakkaraisen lähettäneen eduskuntakännykällä rivoja kuvia yksinhuoltajaäidille. Hakkarainen kertoi itse myöhemmin katuvansa toimintaansa ja selitti sitä alkoholinkäytöllään.

Hakkarainen on ollut otsikoissa koko kansanedustajauransa ajan ja moni piiriaktiivi on kiusaantunut.

Osa kuitenkin on sitä mieltä, että tiedotusvälineet ovat tarttuneet hanakasti Hakkaraisen tekemisiin, koska tämä on perussuomalainen.

Vuonna 2011 vastaavassa piiriaktiivikyselyssä 32 prosenttia piti Hakkaraisen toimintaa sellaisena, joka vaikuttaa puolueen julkiseen kuvaan heikentävästi. Tuolloin tuoreen kansanedustajan erilaisista maahanmuutto-, muslimi- ja homokommenteista uutisoitiin runsaasti ja eduskuntaryhmä antoi hänelle huomautuksen.

Halla-ahon maahanmuuttokommentit omien mieleen

MTV Uutisten piirikyselyssä tiedusteltiin myös sitä, miten kansanedustaja Jussi Halla-ahon maahanmuuttokannanotot vaikuttavat puolueen asemaan. Esimerkiksi Halla-ahon maahanmuuton kustannuksia peräävät kommentit Lieksassa helmikuussa järjestetyssä tilaisuudessa herättivät kiivasta keskustelua, jota Halla-aho itse jatkoi blogissaan.

Kansanedustaja saa kuitenkin omalta väeltään tukea. Piiriaktiivien mielestä Halla-ahon maahanmuuttoa koskevat kannanotot parantavat puolueen asemaa. Näin toteaa lähes joka toinen vastaaja.

Lähes yhtä moni on sitä mieltä, että tällä asialla ei puolueen asemaan ole vaikutusta. Vain joka kymmenes perussuomalaisaktiivi uskoo että Halla-ahon maahanmuuttokannanotot vaikuttavat puolueen asemaan heikentävästi.

Miten kansanedustaja Jussi Halla-ahon
maahanmuuttajia koskevat kannanotot
ovat vaikuttaneet puolueen asemaan?

Parantaneet sitä huomattavasti 17%
Parantaneet jonkin verran 29%
Eivät vaikuttaneet suuntaan eikä toiseen 43%
Huonontaneet sitä jonkin verran 11%
Huonontaneet sitä huomattavasti 0%


– Halla-aholla on hyviä mielipiteitä. On myös hyvä, että joku nostaa esille maahanmuuttoasioita, joista aikaisemmin ei saanut edes keskustella, sanoo Paula Juko.

Mikko Nurmon mukaan kansan syvät rivit ovat Halla-ahon kanssa samaa mieltä ja tämä tulee näkymään myös eurovaaleissa.

Halla-ahon asema tuntuu entisestään vankistuvan puolueessa. Vuoden 2011 lopulla tehdyssä vastaavassa kyselyssä kolmasosa vastaajista piti Halla-ahon toimintaa sellaisena, joka parantaa puolueen julkista kuvaa.

Puoluesihteerin ja ryhmänjohtajan vaihdot ilahduttavat

Peräti neljä viidestä (79 prosenttia) kyselyyn vastanneista uskoo, että uusi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on vaikuttanut puolueen asemaan positiivisesti.

– Hänen kanssaan on ollut helpompi toimia ja hän varmasti on pehmentänyt puolueen julkista kuvaa, sanoo Teemu Suominen Helsingin piiristä.

Myös Pirkko Ruohonen-Lernerin vaihto Jari Lindströmiin on eduskuntaryhmän johdossa on ollut puolueaktiivien mieleen. Sen uskoo vaikuttaneen positiivisesti puolueen asemaan 61 prosenttia vastaajista.

– Ainahan uudistaminen on hyväksi, sanoo Marko Honkala Pohjois-Pohjanmaan piirihallituksesta, tulee uusia näkökantoja.

– Edellinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja oli hoitanut tehtävää niin pitkään että toiminta rupesi kangistumaan vanhoihin kaavoihinsa, sanoo Teemu Suominen.

Perussuomalaiset yhä tylyjä medialle

Tiedotusvälineet saavat kovaa kritiikkiä MTV Uutisten perussuomalaisten piirihallitusten jäsenille tekemässä kyselyssä.

Selkeä enemmistö katsoo, että tiedotusvälineet kohtelevat puoluetta kriittisemmin kuin muita puolueita.

Kainuun piirin varapuheenjohtaja Aimo Tervamäen mukaan osa tiedotusvälineistä suhtautuu asiallisesti, osa tahallaan lyö lyötyjä.

– Osalla toimittajista poliittinen tausta näkyy, hän toteaa.

– Kyllä me edelleen olemme se sylkykuppi, sanoo puolestaan Teemu Suominen Helsingistä.

Tilanne ei puolueen kenttäväen mielestä juuri ole kehittynyt niiden kolmen vuoden aikana kun MTV Uutiset on tehnyt kyselyjä perussuomalaisten piiriaktiiveille.

Miten tiedotusvälineet ovat
kohdelleet perussuomalaisia?
2014 2012 2011
Selvästi kriittisemmin kuin muita puolueita 73% 64% 74%
Jonkin verran kriittisemmin kuin muita puolueita 23% 32% 23%
Jonkin verran pehmeämmin kuin muita puolueita 4% 3% 2%
Huonontaneet sitä jonkin verran 0% 0% 1%
Selvästi pehmeämmin kuin muita puolueita 0% 1% 0%


Näin kysely tehtiin

MTV Uutiset kysyi perussuomalaisten piirihallitusten jäseniltä sähköisessä kyselyssä ajankohtaisista asioista. Kyselyn toteutti Think If Laboratories. Kyselyyn vastasi 222 henkilöä eli 64 prosenttia piirihallitusten jäsenistä. Kysely tehtiin 31.3.-16.4. välisenä aikana. Kyselyyn sai vastata nimettömästi eivätkä kenenkään yksittäiset vastaukset tulleet MTV Uutisten tietoon. Kyselyyn sai halutessaan jättää yhteystietonsa haastatteluja varten.