keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Yle: Rasismiin ei puututa koulussa

Yle: Rasismiin ei puututa koulussa 30.4.2014

Oppilaiden mukaan opettajat, joille rasismista kerrotaan, vaikuttavat aluksi kiinnostuneilta, mutta loppujen lopuksi kiinnostus lakkaa. Myös opettajat voivat kohdella oppilaita epäoikeudenmukaisesti. Helsingin Ranskalais-suomalaisen koulun uutisluokka kysyi kokemuksia rasismista myös Miss Suomi Sara Chafakilta.

Rasismiin ei puututa koulussa, sanovat koulumme ulkomaalaiset oppilaat. Haastattelimme seitsemäsluokkalaisia heidän kokemuksistaan. Puhuimme myös Miss Suomi Sara Chafakin kanssa siitä että hän on joutunut koulussa rasismin kohteeksi.

Rasisimi on koulussa yleensä nimittelyä tai muutoin sanallista kiusaamista. Kiusaajia ovat oppilaiden mukaan oppilaat sekä jotkut opettajat. He sanovat, että nykyään opettajat ovat rasistisempia kuin ennen ja se vaikuttaa ulkomaalaisten oppilaiden opiskeluun.

- Opettajilla on lempioppilaita jotka ovat yleensä vaaleaihoisia, sanoo seitsemäsluokkalainen tyttö.

Kysyimme Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun oppilailta, ovatko he joutuneet rasismin kohteeksi tai nähneet rasismia koulussa. Useimmat sanoivat nähneensä tai kokeneensa rasismia. Jotkut oppilaat sanovat kuulleensa, kun jotakuta haukutaan neekeriksi.

- Luokkakaverit sanoivat minulle, että ”me säälitään sua ku hengaat tummaihosten kaa”, sanoo toinen seitsemäsluokkalainen tyttö

Opettajat eivät puutu rasismiin tosissaan

Haastattelemiemme oppilaiden mukaan opettajat, joille rasismista kerrotaan, vaikuttavat aluksi kiinnostuneilta, mutta loppujen lopuksi kiinnostus lakkaa. Myös opettajat voivat kohdella oppilaita epäoikeudenmukaisesti.

- Olin tekemässä ryhmätyötä ja opettaja sanoi minulle: ”Et voi auttaa kirjoituskohdassa, koska olet ulkomaalainen. Et osaa suomea ja käsialasi ei ole kuin suomalaisen,” kertoo seitsemäsluokkalainen oppilas.

Miss Suomi Sara Chafakia kiusattiin koulussa

Miss Suomi 2012 Sara Chafak kertoo, että häntä on kiusattu päiväkodissa ja koulussa ulkonäön ja taustan vuoksi. Hän on puoliksi marokkolainen ja on asunut Suomessa koko ikänsä.

- Mua kiusattiin ekan kerran päiväkodissa. Haukuttiin neekeriksi, koska olin ainoa tummahipiäinen.

Sara kertoo että päiväkodissa asiaan puututtiin. Koulussa opettajat eivät kiusaamisesta välittäneet, joten hän päätti olla välittämättä asiasta itsekään.

- Olkaa välittämättä kiusaajista ja älkää itse menkö siihen mukaan. Siten nauttii elämästä parhaiten.

Saran mielestä kiusaaminen on väärin ja ketään ei pitäisi tuomita ulkonäön perusteella. Jos tuomitsee toisen, niin voi olla että mahtava ihminen voi mennä ohitse.

Yousra Chafak, Fanny Mary, Bougolehi Bozo ja Angel Ngoy, Helsingin Ranskalais-suomalaisen koulun uutisluokka