perjantai 4. huhtikuuta 2014

MTV3: Peruspalveluministeri: Poikien ympärileikkauksiin on syytä harkita lakia

MTV3: Peruspalveluministeri: Poikien ympärileikkauksiin on syytä harkita lakia 4.4.2014

Peruspalveluministerin Susanna Huovisen mukaan lakia poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista on syytä harkita. MTV Uutisten tutkiva ryhmä kertoi keskiviikkona, että selvä enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta haluaisi uuden lain pikkupoikien ympärileikkauksista Suomessa.

Kanta selvisi MTV:n valiokunnalle ja eri asiantuntijaryhmille tekemästä kyselystä. Huovisen mukaan ministerin on hyvä kuunnella valiokunnan kantaa.

– Hallitus ja ministerit toimivat eduskunnan luottamuksen varassa, ja tässä tapauksessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan kanta on selvä: selvennystä jopa lainsäädännön osalta tarvitaan, Huovinen sanoo.

Huovinen korostaa, että asia on herkkä. Hänen mukaansa uskonnollisia ja kulttuurisia ryhmiä on otettava mukaan tuleviin keskusteluihin.

– Nykyinen tilanne aiheuttaa epäselviä tulkintoja, ja sen vuoksi käytöntöjä olisi hyvä käydä perusteellisemmin läpi. Ymmärrän oikein hyvin, että tämä on herkkä asia eri kulttuuri- ja uskonnollisille ryhmille, minkä vuoksi heitäkin on kuunneltava, Huovinen sanoo.

MTV Uutisten kyselyn mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan 17 jäsenestä 14 haluaisi Suomeen asiasta lain. Nykyistä lainsäädäntöä pidetään epäselvänä, ja sen koetaan aiheuttaneen hankalia tilanteita oikeusistuimissa

Useimmat suhtautuvat leikkauksiin varsin kriittisesti. Kymmenen valiokunnan jäsenestä joko kieltäisi leikkaukset tai rajoittaisi niitä selvästi.

Suomen juutalaisten seurakuntien puheenjohtajan Gideon Bolotowskyn mukaan poikien ympärileikkauskielto ajaisi juutalaiset pois Suomesta.