keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Uusi Suomi: Jörn Donner huolissaan ”syvästä kriisistä” ja ”pimeistä voimista”

Uusi Suomi: Jörn Donner huolissaan ”syvästä kriisistä” ja ”pimeistä voimista” 2.4.2014

Tänään RKP:n eurovaaliehdokkaaksi lähtenyt Jörn Donner on huolissaan Euroopassa jylläävistä ”pimeistä voimista” ja ”syvästä kriisistä”.

–Ukrainan kriisi vaikutti syvästi siihen, että lopulta suostuin tähän. Jos meillä ei ole voimakasta yhtenäistä EU:ta vaan riitelevä EU, silloin emme tule pärjäämään suhteessa Venäjään ja Ukrainaan, Donner sanoi Eduskunnassa.

–Tämä kriisi on syvempi kuin mikään kriisi Euroopassa sitten Berliinin muurin. Sitä eivät ilmeisesti kaikki ihmiset ole käsittäneet, hän lisäsi.

Toinen syy lähteä ehdokkaaksi Donnerille oli ”äärioikeistolaisen populistisen rintaman yhä voimakkaampi esiintulo”. Esimerkiksi hän mainitsee ranskalaisen puoluejohtajan Marine Le Penin, jolla on maassaan vahva kannatus.

–Hän on lähellä meidän perussuomalaisia, Donner sanoi.

–Vuonna 2011 minulla oli vaalislogan, että pimeän voimia vastaan. Sitä voisi käyttää nytkin kun niitä pimeitä voimia on, hän kertoi.

Donner kertoo lähtevänsä ehdolle ajamaan eurooppalaisuutta.

–Vastakohdaksi eurooppalaisuudelle voidaan esittää sellainen nurkkakuntaisuus, mikä on levinnyt hyvin laajalle Euroopassa, hän toteaa.

Esimerkiksi Donner nostaa kerjäläisten poistamisen. Hänen mielestään kerjäläiset ovat osa Eurooppaa, eikä heistä pidä pyrkiä eroon.

Donner on huolissaan Ukrainan kriisin taloudellisista vaikutuksista Suomelle.

–Fortum on investoinut miljardeja Siberiaan, puhumattakaan kaupoista kuten Stockmann ja Kesko. Tämä voi merkitä monen miljardien menetystä, Donner sanoi.

–Ruplan arvo on laskenut ja pian venäläisillä ei ole enää varaa tulla tänne ostoksille. Se on aika paha juttu, hän lisäsi.

Miten Suomen ja EU:n pitäisi suhtautua Venäjään?

–Jotkut väittää, että me olemme suomettuneita, mutta minä sanoisin, että suomalaisten suhtautuminen on aika rauhallista. Ruotsalaiset ovat vähän hysteerisiä. Lähetetään muutama panssarivaunu Gotlantiin ihan niin kuin se auttaisi asiaa, Donner vastasi Uudelle Suomelle.

Hän korostaa, että Suomessa ei ole nyt mitään talvisotahenkeä, eikä kukaan ole uhannut Suomea.

–Mutta rauha, rauha, kuten jalkapallovalmentajat sanoo pojille kun ne on vähän liian innokkaita. Se on se asenne, ei se ole mitään suomettumista, Donner sanoi.