perjantai 24. syyskuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajavastaisuus kovaa valuuttaa netin vaalikampanjoissa

YLE Uutiset: Maahanmuuttajavastaisuus kovaa valuuttaa netin vaalikampanjoissa 24.9.2010

Maahanmuuton raju arvostelu tuo eduskuntavaaliehdokkaille kannattajia netissä. Yhteisöpalvelu Facebookissa kampanjoivista ehdokkaista eniten faneja on tähän mennessä saanut perussuomalaisten James Hirvisaari. Muun muassa turvapaikanhakijoiden tekemiä raiskauksia ehdokassivullaan esille nostava Hirvisaari peittoaa Facebook-fanien määrässä maan ykköspoliitikot.

Eduskuntavaalikampanjointi käy kuumana yhteisöpalvelu Facebookissa. Kansanedustajaksi haluavat perustavat nyt ehdokassivuja Facebookiin ja pyrkivät hankkimaan niille mahdollisimman paljon faneja. Idea on, että ehdokas voi niin sanotuilla tilapäivityksillä viestiä ajatuksiaan suurelle joukolle vaivattomasti ja ilmaiseksi.

Eniten faneja on tähän mennessä hankkinut asikkalalainen kunnanvaltuutettu, perussuomalaisten James Hirvisaari. Tässä pari näytettä Hirvisaaren tilapäivityksistä.

- Turvapaikkaturistien sosiaalituet - sinä maksat. Jälleen turvapaikanhakijan tekemä raiskaus - tällä kertaa Kristiinankaupungissa.

Raju kannatus netissä

Hirvisaari on kerännyt maahanmuuttajavastaisilla puheillaan yli 3 000 fania Facebookiin. Maan kärkipoliitikot ovat faneissa mitattuna kaukana takana.

Esimerkiksi valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on saanut 1 800 kannattajaa ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) 1 300 fania.

Puolueitten fanitaistossa rankinglista on toisenlainen. Vihreät pitää kärkipaikkaa 2 700 fanilla, heti perässä tulee nettinatiivien Piraattipuolue 2 500 fanilla. Perussuomalaiset on vasta viidentenä 1 900 kannattajalla. Tiedot selviävät kesällä avatulta Eduskuntafanit-sivustolta.

Hallituspuolueiden pysyttävä asiallisena

Hallituspuolueiden edustajien vaalikampanjointi netissä on kuin toiselta planeetalta perussuomalaisten Hirvisaareen verrattuna. Esimerkiksi Jyväskylän Vihreiden kunnanvaltuutettu Paloma Hannonen otti taannoin kantaa uuteen metsätietolakiin.

- Paloma Hannonen haluaa, että metsäkeskuksen keräämät tiedot metsistä ovat muidenkin kuin metsäyhtiöiden käytössä, kirjoitti Hannonen statuspäivityksessään.

Hannonen on kerännyt mietteillään vajaat 300 fania, eli kymmenesosan perussuomalaisten Hirvisaaren saaliista. Hannosen kirjoituksia on kommentoinut muutama ihminen, Hirvisaaren saamat kommentit liikkuvat useissa kymmenissä.

Maahanmuuttokritiikki velloo netissä

Maahanmuuttajavastaisuus on siis netissä kovaa valuuttaa, ja osa perussuomalaisista haluaa kanavoida liikehdinnän poliittiseksi kannatukseksi vaaleissa.

Nettikampanjointia ei voi muutenkaan enää aliarvioida, sillä pelkästään Facebookissa on tili kahdella miljoonalla suomalaisella. Äänestysikäisiä suomalaisia Facebookissa on 1,5 miljoonaa.

Vaalikampanjointi netissä on näyttänyt jo voimansa kunnallispolitiikassa. Perussuomalaisten Hirvisaari nousi kaksi vuotta sitten Asikkalan kunnanvaltuustoon toiseksi suurimmalla äänisaaliilla, vaikka mies ei jalkautunut kertaakaan koneen äärestä kadulle jakamaan ilmapalloja.