maanantai 4. marraskuuta 2019

HS: Taksinkuljettaja ja valtuutettu Husu Hussein kertoi jättäneensä rasistisesti öykkäröineen matkustajan moottori­tien liittymään, Taksi Helsingin mukaan loki­tiedot eivät tue kertomuksen ajankohtia

Helsingin Sanomat: Taksinkuljettaja ja valtuutettu Husu Hussein kertoi jättäneensä rasistisesti öykkäröineen matkustajan moottori­tien liittymään, Taksi Helsingin mukaan loki­tiedot eivät tue kertomuksen ajankohtia 4.11.2019
Ilta-Sanomat: "Husu" Hussein kertoi jättäneensä rasistisen matkustajan moottoritielle – Taksi Helsinki: ”Ajankohdat eivät täsmää”

Taksi Helsinki pyysi Husseinilta selvityksen yön tapahtumista. Toimitusjohtaja Jari Kantonen ihmettelee, ettei asiakas ole tehnyt asiasta reklamaatiota.

TAKSIKUSKINA osa-aikaisesti työskentelevä kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein (sd) kertoo jättäneensä häntä solvanneen matkustajan bussipysäkille kesken ajon.

Tapahtumat saivat Husseinin mukaan alkunsa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ennen neljää. Hussein kertoo, että matkustaja alkoi ensin kysellä Husseinin taustasta ja sitten mies alkoi jankata siitä, että Husseinin olisi pitänyt jäädä sotimaan kotimaahansa Somalian puolesta.

Hussein sanoi miehelle, että Somaliassa oli sisällissota ja hän oli lapsi paetessaan Suomeen. Hussein kertoo pyytäneensä miestä lopettamaan, mutta tämä jatkoi ja alkoi haukkua häntä.

”Vastasin hänelle, etten minäkään tule hänen työpaikalleen haukkumaan häntä.”

Lopulta Hussein kyllästyi ja koukkasi autonsa Tuusulanväylältä liittymään ja jätti miehen bussipysäkille. Hussein arvioi, että pysäkille tulisi seuraava bussi noin tunnin päästä, kun kello lyö viisi. Husseinin mukaan mies ei ollut umpihumalassa.

Hussein sanoo, ettei veloittanut mieheltä kyydistä. Hän kertoo maksaneensa itse 21 euron kyytimaksun.

TAKSI Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen kertoo tarkastelleensa yrityksen ajonvälitysjärjestelmästä Husseinin ajaman taksin lokitietoja. Niiden perusteella Husseinin taksi ei ole ollut sunnuntaina aamuyöllä noin neljän aikaan Tuusulanväylän kohdalla. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

”Huomattavaa on myös, ettei asiakas ole tehnyt reklamaatiota asiasta, ainakaan vielä tähän päivään mennessä”, Kantonen sanoo.

Taksi Helsinki pyysi Husseinilta selvityksen yön tapahtumista sen jälkeen, kun asiat tulivat julkisuuteen. Selvityspyyntöön on aikaa vastata seitsemän päivää.

”Jos Husseinilla on kuitteja ja aikaa saadaan tarkennettua, niin asiaa on helpompi tarkastella. Olen joka tapauksessa luottavainen, että asia saadaan selvitettyä”, Kantonen sanoo.

HUSSEIN kertoi tapahtumista Twitter-tilillään. Ensin hän kirjoitti, että hän pysäytti auton moottoritiellä. Hussein tarkensi kuitenkin myöhemmin, että hän jätti miehen bussipysäkille eikä moottoritielle.

Monet Twitter-kommentoijat tarttuivat siihen, ettei moottoritielle saa pysähtyä saati poistaa ketään kyydistä. Yksi asiaan tarttuneista oli perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja ja Husseinin kollega kaupunginvaltuustosta, Jussi Halla-aho.

”Ei somalialaista liikennekulttuuria taksialalle, kiitos!” Halla-aho kirjoitti ja jakoi Husseinin twiitin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas vastasi niin ikään Husseinille Twitterissä, että ”palveluammattia harjoittaessa on hyvä muistaa, että asiakas on aina oikeassa”.

Husseinin mielestä keskustelu on jälleen pyörinyt muiden asioiden kuin rasismin ympärillä. Hän kertoo saaneensa taas paljon rasistisia viestejä.

Miten vastaat Jussi Halla-aholle?

”Toivoisin että hän keskittyisi ennemmin vihapuheeseen ja rasismiin, jota tämäkin tapaus aiheutti”, Hussein vastaa Halla-aholle.

Hussein kertoo joutuneensa ennenkin puuttumaan taksimatkustajien rasistisiin puheisiin. Matkustajien rasistiset ilmaukset ovat hänen mukaansa lisääntyneet taksiuudistuksen jälkeen.