maanantai 25. marraskuuta 2019

Iltalehti: Olisiko koko Raamatun lukeminen auttanut? Turvapaikanhakija sai kielteisen päätöksen ja riisti henkensä

Iltalehti: Olisiko koko Raamatun lukeminen auttanut? Turvapaikanhakija sai kielteisen päätöksen ja riisti henkensä 25.11.2019

Nuori mies haudattiin viime kuussa Uudessakaarpelyyssä. Toimittaja Kjell Lindroos kertoo hänen tarinansa illan Spotlightissa Teemalla & Femillä.

Afganistanilainen turvapaikanhakija Nathanael Taher Ahmady oli menehtyessään 22-vuotias. Hän kuoli syyskuussa oman käden kautta.

Nathanael päätyi itsemurhaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan, vaikka moni asia oli hyvin. Hänellä oli vakituinen työpaikka. Hän puhui suomea ja opetteli ruotsia. Hän oli myös kääntynyt synnyinmaansa huonojen kokemusten jälkeen muslimista kristityksi.

Suomessa Nathanael oli ehtinyt asua neljä vuotta. Tuona aikana hän oli tutustunut Katarina ja Caj Nordströmiin, jotka olivat ryhtyneet hänen tukiperheekseen.

– Miksi Migri oli sitä mieltä, ettei Nathanaelilla ollut syytä jäädä Suomeen? Caj viittaa Maahanmuuttovirastoon.

Viranomainenkin piti Hazaro-kansanryhmään kuuluneen Nathanaelin paluuta kotiseudulleen vaarallisena, mutta katsoi, että nuori ja terve mies voisi asettua Kabuliin. Migrin mukaan hazarot ovat kyllä vähemmistössä, mutta heitä on verrattaen paljon, ja yhteisö on tiivis. Nathanaelilla ei tosin ollut elossa olevia sukulaisia.

Yksi vaihtoehto olisi Spotlightin mukaan voinut olla oleskelulupa, mutta sitä Nathanael ei voinut saada puuttuvien henkilöpapereidensa vuoksi.

Apua ei ollut myöskään kristinuskosta. Päätöksissä kyseenalaistettiin hänen kääntymyksensä. Nathanael oli saanut kasteen vuonna 2016.

– Kerrot lukeneesi Raamattua, mutta et kokonaan, päätöksessä muun muassa todetaan.

Migrin Tirsa Forssell tosin lausuu ohjelmassa yleisellä tasolla, ettei koko Raamatun lukemista edellytetä "missään nimessä". Hänen mukaansa uskontokysymyksissä noudatetaan arkista linjaa.

Spotlight: Nathanaelin tarina – passiton pakolainen tänään Teemalla & Femillä kello 20.30. Ohjelma löytyy jo Areenasta.