perjantai 17. syyskuuta 2010

Turun Sanomat: Alaikäisille turvapaikanhakijoille maksettavaa rahaa pienennetään

Turun Sanomat: Alaikäisille turvapaikanhakijoille maksettavaa rahaa pienennetään 17.9.2010

Ilman vanhempiaan Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille halutaan jatkossa antaa vain pieni taskuraha kuukaudessa. Summa vaihtelisi 25–45 euron välillä hakijan iästä riippuen.

Nykyisin turvapaikanhakija saa enimmillään 290 euroa vastaanottorahaa kuukaudessa. Suomessa turvapaikanhakija saa enemmän rahaa käteen kuin missään muussa EU-maassa.

Jos hakija asuu puolison kanssa tai heillä on lapsia, henkilöä kohti maksettava summa pienenee jonkin verran. Esimerkiksi Ruotsissa turvapaikanhakijat saavat suuren osan tuesta hyödykkeinä.

Sisäministeriössä valmisteilla olevan lakiehdotuksen taustalla on muun muassa epäily siitä, että lapset ovat lähettäneet omaan elämiseensä tarkoitetut rahat kotimaahan jääneille vanhemmilleen.

– Vastaanottokeskuksissa on huomattu, etteivät kaikki ole hallinneet oman rahan käyttöä ja sitä on käytetty muuhun kuin omaan elämiseen, ylitarkastaja Sanna Sutter sisäministeriön maahanmuutto-osastolta kertoo.

Suomeen on kuluvana vuonna elokuun loppuun mennessä tullut vajaa 2 700 turvapaikanhakijaa. Alaikäisiä heistä on hieman alle 200. Eniten alaikäisiä hakijoita tulee Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Suurin osa heistä on 15–17-vuotiaita poikia.