MTV: Stockmann poisti rasistiseksi teilatun tiernapoikavideon someraivon johdosta – kansanedustajat jyrähtivät: "Noloa" 28.12.2017
Iltalehti: Lapsiasiavaltuutettu lyttää Stockmannin Tiernapoika-hyllytyksen - ”Pian emme saa esittää joululauluja” 29.12.2017
Stockmann päätti poistaa Facebookissa julkaisemansa tiernapoikavideon, kun videosta ja siinä esiintyvästä Murjaanien kuninkaasta nousi kohu. Stockmannin päätöstä on sittemmin kritisoitu laajalti.
Kriitikkojen kuoroon liittyi myös kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman, joka kertoo esiintyneensä itsekin kymmeniä kertoja tiernapoikana kuningas Herodeksen roolissa.
Stockmannin työntekijöiden tiernapoikaesityksestä kuvattu video ehti olla julki neljä päivää, kunnes se poistettiin sosiaalisesta mediasta 23. joulukuuta. Video sai osakseen voimakasta kritiikkiä, sillä Murjaanien kuningasta esittänyt työntekijä esiintyi kasvot mustaksi maalattuna.
Stockmannin päätös ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia, ja asiasta on käyty kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Osa Twitter-käyttäjistä pitää videon poistamista tiernapoikaperinteen vastaisena.
Videon poistopäätöstä kritisoi myös kansanedustaja Wille Rydman (kok.), joka ihmettelee Stockmannin toimintaa Facebook-päivityksessään.
– Nyt joku elämäntapaloukkaantuja alkoi vinkua tiernapojista ja Stockmann hätäpäissään rupesi hyppimään vinkumisen tahtiin. Noloa Stockmannilta, Rydman kirjoittaa.
– Erityisesti moniarvoisessa yhteiskunnassa kannattaa katsoa lähinnä peiliin, jos tämän tästä löytää herneenpalkoja nenästään, hän jatkaa.
Rydman lauloi Herodeksen roolin
Aikoinaan Cantores Minores -poikakuorossa laulanut Rydman kertoo esiintyneensä kymmeniä kertoja tiernapoikana Herodeksen roolissa. Neljän pojan porukka saatiin yläasteella helposti kasaan, kun luokalla oli muitakin Cantores Minoreksen kasvatteja.
Vuonna 2000 pojat esiintyivät vielä yksiäänisesti.
– Se oli sen verran hauska kokemus, että päätimme tehdä vähän ammattimaisemmin seuraavana vuonna, jolloin olimme 9-luokkalaisia.
– Minulla oli äänenmurros jo takana, osalla kesken ja osalla edessä, joten se mahdollisti hieman laajemman neliäänisen sovituksen, jonka kirjoitin meidän kvartetillemme.
Pojat kiersivät esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa usean vuoden ajan. Vielä vuonna 2003 keikkoja oli parisenkymmentä, sen jälkeen he tekivät satunnaisia esityksiä.
– Me esiinnyimme vaikka missä: ministeriöissä, vanhainkodeissa ja yksityistilaisuuksissa. Aika nopeasti meitä alettiin pyytää moniin paikkoihin, eli ilmeisesti esitys oli aika suosittu.
Herodes on tarinan "pahis"
Rydmanin mukaan kukaan ei tuolloin kyseenalaistanut Murjaanien kuninkaan roolia.
– En muista, että siitä olisi ollut Suomessa keskustelua koskaan ennen, ja miksi oikeastaan olisikaan. Siinä tarinassahan Herodes on se paha styränki ja Murjaanien kuningashan on siinä koko lailla viattomassa roolissa.
Vaikka Rydman otti Facebookissa kovasanaisesti kantaa Stockmannin videosta nousseeseen keskusteluun, hän kertoo suhtautuvansa kohuun lähinnä huvittuneesti.
– Kaikenlaisista asioista sitä keksivät ihmiset herneitä nenäänsä vedellä, hän sanoo.
– Ihmisillä toivoisi olevan vähän suurempaa toleranssia erilaisten ilmiöiden suhteen, eikä ehkä kannattaisi olla niin häthätään loukkaantumassa milloin mistäkin eteen tulevasta ilmiöstä.
Räsänen ja Huhtasaari puolustavat perinteitä
Myös kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ottaa Twitterissä voimakkaasti kantaa tiernapoikaperinteen puolesta. Hän muistuttaa Rydmanin tavoin, että Murjaanien kuningas on tarinassa nimenomaan sympaattinen hahmo.
Myös kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) kyseenalaistaa kovin sanoin Stockmannin päätöksen poistaa video ja pitää sitä "idiotismille alistumisena".