Helsingin Sanomat: Somalitaustainen Faisa Kahiye, 19, pettyi kokoomuksen maahanmuuttopolitiikkaan, viimeinen niitti oli keskustelu paperittomista – ”Arvot eivät ole kaupan” 1.12.2017
AKTIIVINEN kokoomuslainen, somalitaustainen Faisa Kahiye eroaa kokoomuksesta. Viimeinen niitti eropäätökselle oli keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustossa käyty keskustelu paperittomiksi kutsuttujen henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta.
Paperittomien palveluiden laajentamista vastustivat äänekkäimmin kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut.
Kahiye sanoo syyksi erolleen sen, että kokoomus on hänen näkemyksensä mukaan tehnyt niin huonoa ja epäinhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa. Päätös puolueen jättämisestä on kypsynyt jo pitkään.
”Vuosi sitten hyvin tuntemani pitkän linjan kokoomuspoliitikko sanoi minulle, että Faisa, odota vielä vuosi”, Kahiye kertoo.
”Kun mitään muutosta hyvään ei ole tapahtunut, totesin että tämä on nyt tässä.”
Kahiye näkee, ettei kokoomus ole puolustanut riittävän tiukasti heikommassa asemassa olevia.
”Minun mielestäni arvot eivät ole kaupan, ja Suomessa tulee edistää ihmisoikeuksia eikä päinvastoin.”
KAHIYE SANOO, ettei voi ymmärtää puheenvuoroja, joita kokoomuspoliitikot ovat maahanmuuttoon liittyvissä keskusteluissa pitäneet.
Hän nostaa esimerkeiksi huonosta politiikasta perheenyhdistämisen kriteereiden tiukentamisen, turvapaikanhakijoiden oikeusapujärjestelmän rapauttamisen ja Helsinkiin suunnitellusta suurmoskeijasta käydyn keskustelun.
”Muslimina pidän erittäin tärkeänä asiana, että muslimeille annetaan mahdollisuus harjoittaa uskontoaan”, Kahiye sanoo.
”Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Suurmoskeija-hanke itsessään ei ole vielä valmis, mutta ajatus siitä, että Suomeen saadaan iso ja kaikkia muslimeja palveleva moskeija, on hieno.”
KAHIYE pitää Petteri Orpoa loistavana puheenjohtajana ja korostaa, ettei halua puolueelle mitään pahaa. Juhlapuheissa esitetyt näkemykset esimerkiksi kansainvälisyydestä eivät hänestä kuitenkaan saisi jäädä pelkäksi sanahelinäksi.
” Paula Risikko esitti keväällä pakolaiskiintiön nostamista 300:lla, mutta ei kuitenkaan ollut valmis taistelemaan asian puolesta loppuun asti”, Kahiye sanoo.
Kahiye on tehnyt tulkkina töitä turvapaikanhakijoiden parissa.
”Heillä ei todellakaan ole helppoa. Moni oikeasti on hädässä, ja vaikka turvapaikanhakijat ovat käyneet kaikki oikeusasteet läpi, on todennäköistä, että heille ei ole maata, johon palata turvallisuussyistä.”
”Kyse on ihmisoikeuksista.”
KAHIYE on vasta 19-vuotias. Hän liittyi kokoomukseen 15-vuotiaana. Hän on ollut puolueensa taustavaikuttaja, jota ei vielä ehditty nähdä kovin näkyvillä paikoilla poliitiikassa. Hän on toiminut muun muassa kokoomusnuorten piirihallituksessa ja hän on ollut esimerkiksi puoluekokousedustajana.
”Vaaleissa ehdolle lähteminen ei ole ollut ajankohtaista. Haluan käydä koulut ensin.”
Kahiye sanoo, että sääli jättää kokoomus, jota hän on maahanmuuttopolitiikkaa lukuunottamatta pitänyt poliittisena kotinaan.
”Olen kyllä aika pettynyt. Minulta on mennyt usko sisältä päin vaikuttamiseen, kun hyvät ystävät tekevät niin ikäviä päätöksiä valtuustossa ja eduskunnassa”, Kahiye sanoo.
Hän uskoo silti, että on tehnyt oikean päätöksen. Kokoomuksessa on hänen mielestään pohdinnan paikka.