keskiviikko 2. lokakuuta 2013

MTV3: Räsänen: Kunnat haluttomia ottamaan pakolaisia

MTV3: Räsänen: Kunnat haluttomia ottamaan pakolaisia 2.10.2013

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan Suomen kunnat ovat olleet hyvin haluttomia ottamaan pakolaisia kuntalaisikseen. Suomella on tällä hetkellä 750 pakolaisen kiintiö vuosittain.

Tästä määrästä 40:ää prosenttia ei onnistuta sijoittamaan kuntiin vuosittain kuntien haluttomuuden takia.

– Pakolaisia on ollut aika vaikea sijoittaa kuntiin, koska kunnat eivät ole olleet halukkaita ottamaan pakolaisia vastaan. Osa pakolaisista joutuu odottamaan leireillä sijoittamista, vaikka heille on jo turvapaikka myönnetty, Räsänen toteaa.

Kunnat saavat itse päättää, ottavatko he pakolaisia vastaan. Räsänen toivoo kunnilta aktiivisuutta syyrialaispakolaisten vastaanotossa. Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan parhaillaan, pitäisikö kunnille myönnettävää pakolaisten vastaanotosta myönnettävää apurahaa korottaa.

Tällä hetkellä kunta saa alle 7-vuotiaasta pakolaislapsesta vajaat 7 000 euroa ja yli 7-vuotiaasta 2 300 euroa vuosittain. Kuntia avustetaan myös muun muassa tulkkauksista aiheutuvista kustannuksista.

500 syyrialaispakolaista

Suomi ottaa ensi vuonna yhteensä 500 syyrialaispakolaista. Räsäsen mukaa määrä on järkevä.

– Mielestäni se on sellainen määrä, jonka Suomi pystyy kunniallisesti hoitamaan, Räsänen toteaa.

Suomi pyrkii varmistamaan, ettei Syyriasta tulevien pakolaisten joukossa ole henkilöitä, joilla olisi yhteyksiä terrorismiin tai sotatoimiin.

Räsäsen mukaan suojelupoliisi on pakolaisten valinnassa aktiivisesti mukana. Räsäsen mielestä Syyrian naapurimaiden Libanonin ja Jordanian suurta taakkaa pakolaisista pitää jakaa.