tiistai 1. lokakuuta 2013

Yle: Ber-Exin marjanpoimijat lähdössä – ansiot nettona lähes 2000 euroa

Yle: Ber-Exin marjanpoimijat lähdössä – ansiot nettona lähes 2000 euroa 1.10.2013

Marjayritys Ber-Exille työskentelyä jatkaneet thaipoimijat ovat lähdössä kotimaahansa. Yrityksellä oli Suomessa kaikkiaan reilu 360 poimijaa, joista lähes 320 on jatkanut poimintaa koko kauden ajan. Viimeiset näistä poimijoista lähtevät torstaina.

Marjayritys Ber-Exille marjanpoimintaa jatkaneet thaimaalaiset poimijat ovat saaneet urakkansa täyteen. Tiistaina lähtee Sotkamosta toiseksi viimeinen ryhmä kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää ja Thaimaata, sanoo toimitusjohtaja Kari Jansa.

- Viimeinen 26 hengen ryhmä jää vielä torstaihin. Keskiviikon lennoille ei saatu ihan kaikkia sopimaan.

Jansan mukaan kaikki poimijat saivat vähintään kulunsa peittoon.

- Poimijoiden nettotulot kaudesta ovat keskimäärin 1500 - 2000 euroa. Laskenta on vielä hieman kesken. Viimeiset marjat alkavat kuitenkin olla jo kyseessä, jonka jälkeen saadaan lopulliset luvut.

Vertailukohtaa ansion suuruuteen voi hakea thaimaalaisen keskiansiosta, joka on noin 150 euroa kuukaudessa. Marjanpoimijoiden lähtöalueella ansiot ovat vielä pienemmät. Lisäksi rahan ostovoima Thaimaassa on suurempi kuin Suomessa.

Marjamäärä oli tänä vuonna hyvä, mutta kokonaisansioita painoi aiempaa kautta heikompi hinta. Osalla poimijoista ansiot olivat keskiarvoa suuremmat, osalla ansio jäi pienemmäksi,sanoo Jansa.

- Muutaman henkilön ansiot jäivät sairastelun tai kokemattomuuden takia pieniksi. Haravapoiminta on kuitenkin sellaista työtä, että tekniikka pitää olla hallussa. Yleensä näiden henkilöiden tulot on parantuneet seuraavana kesänä huimasti, kun tekniikka on ollut hallussa jo alusta lähtien, sanoo Jansa.

Jansa pitää kaikkien ryhmien kanssa palautetilaisuuden ennen lähtöä.

- Ne ovat mukavia tilaisuuksia, joissa käydään kautta läpi. Tänä vuonna on keskusteluissa noussut esiin kokkijärjestelyt. Kauden alussa oli hieman huolta siitä, kun pienillä ryhmillä ei ole erillistä kokkia, vaan ruoka valmistetaan ryhmän kesken. Nyt loppukauden palaute on ollut, että järjestely oli parempi ja halvempi kuin oma kokki.

Raskas kausi takana, uutta ei edessä

Jansan mukaan kaudesta teki erityisen raskaan 50 poimijan ryhmä, joka lopetti poiminnan etuajassa.

- Siinä jutussa minun osaltani asiat on hoidettu melkein loppuun, eikä kukaan viranomainen ole minulle siitä huonoa palautetta antanut, sanoo Jansa.

Jansa kerää parhaillaan todisteita tutkintapyynnön jättämiseksi.

- Katsotaan, kuka teki mitä ja missä, kun poimijoita villittiin Saarijärvellä. Tutkintapyyntö tullaan joka tapauksessa jättämään aktivisteja, asiamiesta ja näitä vasemmistolaisia vastaan. Se on tehtävä myös oman ja läheisten mielenrauhan vuoksi, muuten jää mielikuva, että Ber-Ex on se suuri rötöstelijä. Siihen pitää saada viranomainen sanomaan, miten se asia on, sanoo Jansa.

Jansan mukaan hän on hoitanut 50 hengen ryhmän maksut Thaimaahan.

- Ansiot on lähetetty Thaimaahan, missä niillä on maksettu matkaa varten otettuja pankkilainoja. Se on tässä nyt ollut suurin huoli näillä poimijoillakin. Valitettavasti osalle jää pankkilainaa, koska täällä kesken jäänellä poiminnalla kerätyt ansiot eivät riitä niiden maksuun. Toisaalta kinan alkuvaiheessa puheissa ja vaatimuksissa olleesta 5000 euron korvausrahasta ei ole ollut enää puhetta, sanoo Jansa.

Tulevaa kesää Jansa odottaa rauhallisin mielin. Yhtiön myynnistä on tehty esisopimus jo alkukeväästä.

- Pari kuukauden kuluttua tulemme asiassa julkisuuteen. Ollen kyllä luvannut olla uuden yrittäjän apuna ainakin näissä koulutustilaisuuksissa, jos terveys riittää. Muuten olen jo eläkeukko.