perjantai 8. elokuuta 2014

Borgåbladet: Ungdomar kämpar tillsammans mot rasism

Borgåbladet: Ungdomar kämpar tillsammans mot rasism 8.8.2014

Främlingsfientligheten har ökat bland unga i Finland. För att råda bot på fördomarna har Finlands första antirasistiska organisation grundats.

BORGÅ I skolan, på idrottsevenemang, i restauranger och på gatan. Den finns överallt - rasismen. I Finland har främlingsfientligheten ökat under den senaste tiden, speciellt bland den yngre befolkningen. För att skapa ett mer öppet och liberalt land, fri från fördomar och rasism, bestämde sig några ungdomar att ta tjuren vid hornen och tillsammans skapa organisationen Ungdom mot rasism.

Ungdom mot rasism är den första antirasistiska organisationen i Finland. Organisationen består av representanter från hela Svenskfinland och är även verksam på Åland. Vice ordförande Dennis Barvsten är Sverigefinne och var engagerad i en motsvarande organisation i Sverige. Han bestämde sig för att samla ihop likasinnade människor som vill jobba för ett mer öppet Finland.
– Jag hör ofta att Sverige är mycket liberalare än Finland. Jag tycker Finland är redo att ta nästa steg mot en öppnare attityd för mångfald, säger han.
De förtroendevalda i den nya organisationen kommer från olika håll i Svenskfinland. Borgås Emilia Mattson, 19 år, och Richard Backman, 22 år, är valberedningsledamöter och intresserade sig snabbt för organisationen när de fick höra talas om den.
– Röda Korset har ordnat flera kampanjer mot rasism, men som alla kampajer har de alltid ett slut. Vi ville grunda något bestående mot rasism i Finland, säger Backman och tillägger att det redan finns liknande organisationer i Sverige och Norge. I Sverige startades organisationen redan på 1990-talet.
Arbetsgruppen som grundade organisationen inledde sitt arbete i slutet av maj och själva organisationen startade den 3 augusti så allting är fortfarande i startgroparna. Men verksamhetens mål är glasklart.
– Vårt mål är att jobba mot rasism och främlingsfientlighet. Skapa en tolerant och liberal atmosfär inom den politiska debatten i landet, säger Mattson.

På lokal nivå

Backman och Mattson säger att de vill nå ut med deras antirasistiska agenda. Via sociala medier kommer organisationen att sprida information och medvetenhet. Dessutom vill de ifrågasätta politiker och deras retorik. Men det första målet är att ta itu med problemen på en lokal nivå.
– Vi har en verksamhetsplan med riktlinjer för första året. Vi vill skapa lokala grupper och få människor på orten engagerade. Vi tror att rasism finns överallt. Men det är lättare att debattera på lokal nivå, säger Barvsten.
I söndags kunde man börja registrera sig som medlem och bara två dagar senare hade redan 100 medlemmar sig.
– Vårt mål är att nå 1000 medlemmar innan våren för att få stadsunderstöd för vår verksamhet. Vi har egentligen inte varit tvungna att lägga ner mycket tid på att värva. Det är en fråga som berör alla, säger Barvsten.
Det huvudsakliga arbetsspråket i svenska är svenska, men människor med andra modersmål är givetvis välkomna. Man vill gärna finskspråkiga medlemmar för att få mer synlighet utanför Svenskfinland. Han säger att deras största utmaning är att värva rasifierade personer som upplever rasism på grund av hudfärg eller religion.
– För att kunna påverka behöver vi personer som upplever rasism ur andra synvinklar än språk. Vi vet inte hur det är att uppleva rasism på grund av hudfärg eller religion. Därför behöver vi en mångfald i medlemsbasen för att kunna driva rätt typ av antirasism. Vi vill inte bli en organisation som företräder andra, vi vill bli en organisation där minoritetsgrupper företräder sig själva.
Trots att organisationen fick sin förbundsstyrelse först på söndagen har Ungdom mot rasism har redan hunnit delta i två evenemang, Helsingfors och Jeppis pride.

Rasism i Finland

Emilia Mattson säger att det finns ett stort behov för en antirasistisk organisation eftersom det tyvärr förekommer mycket rasism i Finland.
– Vi är patriotiska och inte så öppna för förändringar. Vårt mål är att råda bot på klassiska fördomar.
Ungdom mot rasism är för ungdomar mellan 13 och 30 år. Richard Backman säger att det är viktigt att jobba med ungdomar eftersom det är de som bygger framtidens Finland.
– Det har framkommit att attityden mot invandrare har försämrats speciellt bland unga. Vi vill presentera sakliga argument mot rasism och bidra till att skapa ett mer tolerant Finland, säger Richard.
Han tillägger att rasism och diskussion kring hudfärg och kön är känsliga ämnen. Det leder tyvärr ofta till att debatten inte hålls rumsren.
– Vårt mål är att ta den snälla debatten och bemöta påhoppen med sakliga argument.
– I Finland är man ovan vid ett globaliserat samhälle där många kulturer möts. Vi är långt efter till exempel Sverige som haft en mycket liberalare invandrarpolitik och därmed är befolkningen vana vid mångkultur, säger Emilia.

Finns på Facebook

Vem som helst får bli medlem i organisationen, och medlemskapet är helt gratis. Som medlem stöder man initiativet och får tillgång till information om ämnet och olika evenemang.
– Nu ska vi bygga upp organisationen och skapa material som de lokala grupperna kan använda i sitt arbete, säger Barvsten
Mer information om Ungdom mot rasism i Finland hittar man på deras Facebook-sida. Största delen av kontakten mellan medlemmar kommet skötas via Facebook i och med att organisationen är utspridd över hela Svenskfinland.
– Vi har över 600 gillanden på Facebook redan. Där hittar man olika enkäter och artiklar om ämnet. Jag tror det finns potential för att den här organisationen att bli stor, säger Mattson.
Om man är intresserad att jobba för organisationen kan man ta kontakt med förbundsstyrelsen. Vem som helst är välkommen att delta i organisationens arbete.