lauantai 9. elokuuta 2014

Keskipohjanmaa: Syyrialaispakolaisia syyskuussa Pietarsaaren seudulle

Keskipohjanmaa: Syyrialaispakolaisia syyskuussa Pietarsaaren seudulle 9.8.2014

Suomi nosti viime vuonna pakolaiskiintiötään 300:lla henkilöllä eli 1050:een, Syyrian kasvavan pakolaisongelman takia. Sieltä päätettiin ottaa 500 pakolaista.

Nämä ovat saaneet kuntapaikkoja eri puolilta Suomea. Valtaosa sijoitetaan suurempiin kaupunkeihin, mutta myös pienemmille paikkakunnille. Pietarsaaren seudun viisi kuntaa vastaanottaa yhteensä 40 syyrialaispakolaista. He saapuvat uusiin kotikuntiinsa syyskuun alussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Kristina Stenman toteaa Syyrian tilanteen olleen pitkään vaikea ja ihmisoikeustilanne erittäin heikko jo ennen sodan puhkeamista. TEM osaltaan koordinoi kuntapaikkoihin sijoittamista Ely-keskuksien kautta.

Sotatoimet koettelevat siviilejäkin, jotka ovat iskujen kohteena ja uhreja. Tästä johtuen ihmisiä perhekunnittain on paennut. Monissa niistä lapset ovat päiväkoti-ikäisiä. Varsin paljon tällaisia perheitä on tulossa myös Suomeen kiintiöpakolaisina.

Suomen Punaisen Ristin paikallisosastot Pietarsaaren seudun kunnissa etsivät parhaillaan ystäväperheitä syyrialaispakolaisille. He osaltaan voivat auttaa tulijoita uudenlaisessa ympäristössä ja kulttuurissa.

Suomi ei ole aiemmin ottanut kiintiöpakolaisia Syyriasta. Kuluvana vuonna otetaan kiintiöpakolaisina myös afganistanilaisia, kongolaisia ja sudanilaisia. YK:n pakolaisjärjestö UNCHR arvioi kriisialueiden tilanteet ja tekee esitykset kiintiöiden kohdentamisesta.

Lisää asiasta lauantain 9.8. Keskipohjanmaassa.