maanantai 18. elokuuta 2014

Iltalehti: Suomeen satoja opiskelijoita Ebola-maista - THL: "Ei huolta"

Iltalehti: Suomeen satoja opiskelijoita Ebola-maista - THL: "Ei huolta" 18.8.2014

Suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin saapuu syksyllä arviolta satoja opiskelijoita Afrikan maista, joissa Ebolaa esiintyy.

Ebola-maista saapuvat opiskelijat nousivat tapetille Lapin ammattikorkeakoulussa reilu viikko sitten, kertoo koulun rehtori Martti Lampela.

- Lähdimme selvittämään asiaa, kun sekä nykyisiä että uusia opiskelijoita on tulossa, Lampela sanoo.

Koulu on ollut yhteydessä Lapin sairaanhoitopiiriin, joka käsittelee asiaa omassa asiantuntijaryhmässään.

Rehtorin mukaan kouluun on tulossa nyt syksyllä 30 opiskelijaa maista, joissa Ebola-vaara on kaikkein suurin.

Kyse turvallisuudesta

Eniten Ebola-tartuntoja on ollut Guineassa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Nigeriassa.

Lampela toivoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta valtakunnallista ohjeistusta siitä, miten toimia ulkomailta kotoisin olevien opiskelijoiden saapuessa.

- Jos ajatellaan koko valtakunnan tilannetta, niin satoja opiskelijoita on tulossa tuolta alueelta Suomeen, Lampela arvioi.

Osviittaa ihmismäärästä saa, kun katsoo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n tilastoja vuodelta 2013. Silloin suomalaisissa korkeakouluissa suoritti tutkintoa 711 Nigerian kansalaista. Päälle tulevat muista Ebola-maista kotoisin olevat tutkinto-opiskelijat sekä niin Suomeen saapuvat kuin Suomesta ulkomaille lähtevät vaihto-opiskelijatkin.

- Kysymys on opiskelijoiden ja henkilökunnan turvallisuudesta, Lampela painottaa.

Uudellamaalla varauduttu

Myös Uudellamaalla toimivissa ammattikorkeakouluissa ollaan valmiudessa Ebola-maista saapuvien opiskelijoiden suhteen.

- Ulkomaille vaihtoon lähtevien osalta noudatamme Ulkoasiainministeriön ohjeita. Meille saapuvien osalta odotamme THL:n ohjeita. Toivoisimme valtakunnallista ohjeistusta, sanoo kansainvälisten asioiden päällikkö Arja Hannukainen Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

- Perinteisesti meillä on ollut paljon opiskelijoita Nigeriasta, kertoo ammattikorkeakoulu Laurean turvallisuuspäällikkö Tiina Ranta.

Tänä syksynä Laureaan on tulossa kymmeniä opiskelijoita Ebola-epidemian lähialueilta.

- Näyttäisi siltä, että riski on pieni, mutta seuraamme tilannetta koko ajan ja tiedotamme asiasta yhteistyössä terveydenhoitajien kanssa, Ranta vakuuttaa.

Ebola-maista saapuvista opiskelijoista kertoi ensimmäisenä Yle Lappi.

THL: Ei huolta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Salminen toteaa, ettei Ebolan leviämisestä kannata huolestua.

Länsi-Afrikan maista tulevista matkustajista ei Salmisen mukaan kannata huolestua.

- Ebola-tartunnat lisääntyvät sellaisissa oloissa, joihin keskimääräinen alueella oleskeleva henkilö tuskin törmää. Asian suhteen ei ole myöskään annettu matkustusrajoituksia. Toki ulkoministeriökin on linjannut, että kannattaako alueelle matkustaa, koska siellä yhteiskunta on vähän sekaisin.

- Jos alueella liikkuisi, niin riski joutua auton yliajamaksi on isompi kuin riski saada tartunta.
Länsi-Euroopassa ja Suomessa tartunnan saamiseen ei ole Salmisen mukaan käytännössä mitään riskiä. Viime viikolla uutisoitiin, että Espanjassa olisi epäilyjä ensimmäisestä tautitapauksesta maassa, jonka lisäksi Liberiasta evakuoitu mies olisi jo menehtynyt tautiin.

"Aivan selvä asia"

- Ei todellakaan voi puhua siitä, että tauti olisi levinnyt Eurooppaan. Se on aivan selvä asia. Vaikka muutama tapaus tulisikin jotakin lentoreittiä pitkin, niin valmiudet asian käsittelyyn ovat hyvät. Sitä on lähes kymmenen vuotta jo ennakoitu, Salminen sanoo.

Salmisen mukaan Espanjan ebolakuolemassa oli kysymys pitkään riskialueella asuneesta ja potilaita hoitaneesta lähetyssaarnaajasta. Salminen korostaa, että epidemian kohdemaissakin riski tartuntaan on todella pieni normaalin vierailun yhteydessä. Näin ovat hänen mukaansa todenneet myös Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautikeskus.

- Tässä tapauksessa ei joko ollut oikeita suojautumisvälineitä, lähinnä kertakäyttöisiä suojavaatteita, tai niitä ei osattu käyttää.

Ohjeistus tulossa

THL:llä on kuitenkin jo olemassa terveydenhuollolle suunnattu ohjeistus Ebolan varalta. Tällä hetkellä ohjeita päivitetään, jonka jälkeen ne toimitetaan sairaanhoitopiirien tartuntatautilääkäreille. Tämän pitäisi tapahtua vielä tällä viikolla.

- Terveydenhuollossa tehty jo pitkäjänteisesti työtä varautumisen suhteen. Nyt ohjeita on päivitetty epidemia-alueiden suhteen ja niistä on tarkistettu muutamia hoitoa koskevia prosesseja, professori sanoo.