lauantai 9. elokuuta 2014

Iltalehti: Jihadistit oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan

Iltalehti: Jihadistit oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan 9.8.2014
Iltalehti: Tällaisia ovat Suomen jihadistit

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös jihadisteiksi lähteneille ihmisille voidaan maksaa Suomesta sosiaaliturvaa.

Suomalaisen sosiaaliturvan piiriin kuuluva lapsiperhe on Kelan lakimiehen Antti Klemolan mukaan oikeutettu saamaan lapsilisiä riippumatta senhetkisestä asuinmaasta.

- Alle 17-vuotiaasta EU-alueen ulkopuolella asuvasta lapsesta maksetaan lapsilisiä, oli hänen vanhempansa siellä työkomennuksessa tai ei. Oleskelun ulkomailla on kuitenkin oltava väliaikaista.

"Ulkomailla tilapäisesti asuva kuuluu oleskelunsa ajan yleensä Suomen sosiaaliturvaan ja on oikeutettu Kelan etuuksiin", ohjeistetaan Kelan nettisivuilla.

- Väliaikaisuudella tarkoitetaan sitä, että oleskelu maassa kestää alle vuoden. Kela seuraa ulkomailla asumisen kestoa ja Suomeen paluuta muun muassa maistraatin osoitetietojen avulla, Klemola kertoo.

Kelan mukaan vuonna 2013 Syyriaan ei ole kuitenkaan maksettu lapsilisiä.

On siis todennäköistä, että Syyriaan lähteneet lapsiperheet eivät ole tehneet asiasta ilmoitusta Kelalle.

Ulkoasiainministeriö matkustustiedotteen mukaan Syyrian turvallisuustilanne on hyvin heikko ja maahan matkustamista tulee välttää. Syyriassa olevia suomalaisia kehotetaan poistumaan maasta heti.

Syyriaan lähteneet taistelijat eivät ole välttämättä tehneet myöskään osoitteenmuutosta, joten heille saatetaan maksaa esimerkiksi työttömyyskorvausta ja toimeentulotukea, koska viranomaiset eivät tiedä heidän lähteneen.

-------

Iltalehti: Tällaisia ovat Suomen jihadistit

Iltalehden tietojen mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan jihadisteiksi pariskuntia ja lapsiperheitäkin.

Matkaan lähteneillä henkilöillä on hyvin poikkeavia taustoja.

Mukana on Iltalehden kahdesta eri lähteestä varmistamien tietojen perusteella aviopareja ja perhekuntia - eri ikäisiä lapsiakin.

Noin 40 hengen joukossa on ihmisiä 16 eri etnisestä ryhmästä. Lähtijöistä jopa viidennes on naisia. Mukana on syntyperäisiä suomalaisia, sekä Suomen kansalaisuuden saaneita henkilöitä.

Suurin osa lähtijöistä on 21-24-vuotiaita.

Syyriasta takaisin Suomeen palanneita taistelijoita pidetään Iltalehden tietojen mukaan paitsi potentiaalisina rekrytoijina, saarnaajina ja rahoittajina, myös terroristeina, eli iskuntekijöinä.

Palaaja voi olla myös "nukkuva solu", joka osallistuu johonkin isompaan terrori-iskuhankkeeseen.

Iltalehden lähteen mukaan Syyrian konfliktissa organisoitua rekrytointia ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Syyrian konflikti poikkeaa monessa mielessä muista konflikteista siinä, että sinne on äärimmäisen helppo hakeutua.

Al-Qaidaan liittyminen esimerkiksi Afganistaniin tai Pakistaniin on erittäin vaikeaa, sillä siellä on soluttautujien varalta terroristijärjestön itsensä asettamat äärimmäisen tiukat turvatoimet. Syyriasta helpon matkakohteen tekee se, että siellä on useita jihadistiryhmiä, jotka pyörittävät omia toimistojaan.

Lähteen mukaan on helppoa lentää Suomesta omilla papereilla Turkkiin, ottaa bussi rajalle, kävellä rajan yli, mennä lähimmän mustan lipun luokse ja kertoa haluavansa liittyä jihadistijärjestöön. Näin ollen värväys- ja avunantoketjua ei tarvita Suomessa.