torstai 14. elokuuta 2014

Vihreä Lanka: Rinteen budjetti sulkee ovia pakolaisilta

Vihreä Lanka: Rinteen budjetti sulkee ovia pakolaisilta 14.8.2014

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistamassa budjettiehdotuksessa esitetään kiintiöpakolaisten määrän pudottamista takaisin 750:een. Syyrian sodan vuoksi tämän vuoden kiintiö nostettiin 1050:een.

Suomen pakolaisavun mukaan suuremmalle kiintiölle olisi nyt aiempaakin suurempi tarve, sillä maailmassa on eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan.

”Suomen ei tule perääntyä kansainvälisestä vastuustaan tässä tilanteessa. Olemme erittäin pettyneitä esitykseen”, kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindfors sanoo Suomen pakolaisavun tiedotteessa.

Kiristäminen on siinäkin mielessä erikoista, että Syyriasta tuleville pakolaisille olisi Suomessa ottajia.

”Kunnat ovat ottaneet erittäin hyvin kiintiöpakolaisia vastaan, ja myöntäneet tänä vuonna jo 1 300 paikkaa. Pystymme nyt purkamaan niitä edellisenkin vuoden jonoja. Mielestäni nyt tätä hyvää asenneilmastoa tulisi käyttää edelleen hyväksi, ja myös tulevana vuonna nostaa pakolaiskiintiön määrää”, sisäministeri Päivi Räsänen (kd) sanoi Ylelle heinäkuussa.

Kiintiöiden leikkaaminen koskeekin kipeimmin muualta kuin Syyriasta turvaan pyrkiviä.

”Pitkittyneistä konflikteista kärsivät pakolaiset joutuivat käytännössä tekemään tilaa syyrialaisille kiintiön korotuksesta huolimatta, vaikka kiintiöpakolaisjärjestelmä on olemassa nimenomaan heitä varten. Kolme neljästä pakolaisesta on ollut paossa yli viisi vuotta”, Lindfors sanoo.

Hänen mukaansa tilanne pahenee ensi vuonna ja uudelleensijoitusten tarve kasvaa, kun Syyriankin pakolaistilanne pitkittyy.

”Suomen tulisi jatkaa kiintiön korottamista, eikä jättää pakolaisia naapurimaiden vastuulle”

Kuvateksti: Jumissa. Kongolaiset joutuvat odottamaan turvapaikkaa pakolaisleireissä, koska kunnat suosivat syyrialaisia.