maanantai 18. elokuuta 2014

Yle: Ulkomaalainen kaipaa suomalaista ystävää

Yle: Ulkomaalainen kaipaa suomalaista ystävää 18.8.2014

Ulkomaalaiselle Suomi näyttäytyy turvallisena maana, jossa on kuitenkin hankala saada ystäviä. Siitä huolimatta Suomeen halutaan usein jäädä.

Yhä useampi muuttaa ulkomaille työn perässä tai pakon sanelemana - myös Suomeen. Kansainvälistymiseen liittyviä konsultointipalveluja tarjoava Marja Saviaro näkee työssään, mitä ulkomailta tuleva työntekijä tarvitsee Suomeen muuttaessaan.

- Ensimmäinen ehto on tietysti päästä laillisesti Suomeen. On hoidettava kuntoon oleskelulupa ja muut rekisteröinnit. Toiseksi tärkeintä on löytää katto pään päälle.

Vaatimukset asunnon suhteen vaihtelevat tulijan kulttuurin ja elämäntilanteen mukaan. Esimerkiksi Yhdysvalloista tulevat tarvitsevat tilavan asunnon. Saviaron mukaan monet maahan muuttavat ulkomaalaiset haluavat aluksi muuttaa Helsingin keskustaan.

- Vasta myöhemmin he tajuavat, että meillä on hyvä julkinen liikenne. Sen ansiosta voi tulla kauempaakin keskustaan töihin, esimerkiksi Espoosta tai Vantaalta.

Alku aina hankalaa

Suomeen muuttaessa vaikeinta on alku. Vastassa voi olla byrokratiaa ja viranomaisasioita, mitkä ovat usein hankalia kotimaassakin. Alkuhankaluuksien jälkeen ulkomailla työskentely helpottuu. Tässä Tukiverkostot ja ystävät auttavat sopeutumista, Saviaro painottaa

- Etenkin mukaan lähtevien puolisoiden osalta tärkeää on löytää oma verkosto. Usein nainen on se, joka tulee miehensä mukana maahan. Puolison työpäivät voivat olla pitkiä, joten on tärkeää, että on muitakin ystäviä.

Suomalaiset tuntuvat etäisiltä

Suomalaiset itse voivat vaikuttaa paljon siihen, millainen kokemus ulkomailta tulevalle jää Suomesta.

- Suomalaiseen voi olla hankala tutustua. Suomalainen ei aina ajattele sitä, kuinka pienillä asioilla voi piristää ja parantaa toisen päivää ja täällä oloa. Voi mennä kysymään, mitä kuuluu ja voinko auttaa. Me suomalaiset pidämme liian tiukasti etäisyyttä, Saviaro miettii.

Liian suuri etäisyys paikallisiin voi romuttaa toivon ystävyyssuhteiden solmimisesta kohdemaassa. Saviaro sanoo, että tuolloin maahanmuuttajat viettävät helposti aikaa vain omasta maasta tulleiden tai muiden ulkomaalaisten kanssa.

- Jos alussa ei saa kontakteja, he eivät tutustu suomalaisiin välttämättä koko komennuksen aikana.

Kielitaito yllättää ulkomaalaisen

Jään rikkomisen vaikeudesta huolimatta Suomeen tahdotaan myös jäädä. Saviaron asiakkaista usean kokemus Suomesta on hyvä ja usein Suomessa oloa tahdotaan jatkaa, ostamalla esimerkiksi asunto tai kesämökki.

Positiivinen yllätys on esimerkiksi suomalaisten hyvä kielitaito.

- Onhan Suomi turvallinen maa kasvattaa lapset, ja täällä on ilmaa ja tilaa hengittää. Loppujen lopuksi syntyy todella hienoja ystävyyssuhteita, kun ulkomailta tulleet pääsevät tutustumaan paikallisiin.

”Ulkomaalaisia tarvitaan”

Marja Saviaro perusti yrityksensä vuonna 1997. Maailma on siitä lähtien kansainvälistynyt selvästi.

- Kynnys ulkomaille lähdöstä ei ole enää niin korkea. On ihan luonnollista kohdata ulkomaalaisia jo Suomessa. Tutustuessaan ulkomaalaisiin jo kotimaassa pääsee kansainvälistymään helposti, Saviaro sanoo.

Saviaron mielestä Suomi ei voi väheksyä kansainvälistymistä ja ulkomaalaisten työntekijöiden tarvetta.

- He tuovat maahamme tietotaitoa ja talouden kannalta he ovat rakentava voimavara ja pääoma. Ulkomaalta tulevia työntekijöitä ihan oikeasti tarvitaan.

Myös suomalaista maahanmuuttajaa ahdistaa

Samat ongelmat vaivaavat myös suomalaisia ulkomaille lähtijöitä, joita Saviaro myös valmentaa. Viime aikojen huono taloustilanne on kasvattanut epävarmuutta kansainvälistyvissä suomalaisissa.

- Työsopimuksessa saattaa lukea, että pyritään järjestämään työpaikka takaisin palatessa. Eli työntekijällä ei ole varmuutta siitä, onko kotiin palatessa töitä vai ei. Luonnollisesti se stressaa jo ulkomaankomennuksella ollessa.