lauantai 18. marraskuuta 2017

HS: Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”

Helsingin Sanomat: Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä” 18.11.2017
Vasemmistoliiton presidenttiehdokas, europarlamentaarikko Merja Kyllösen puhe Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa 18.11.2017

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ottaisi eduskuntaan Euroopan parlamentin käytännön. Parlamentaarikolta voidaan rasistisen tai tasa-arvoa loukkaavan puheen takia ottaa palkkaa pois tai pidättää määräajaksi osallistuminen parlamentin työhön.

VASEMMISTOLIITON presidenttiehdokas Merja Kyllönen puuttuisi ankarasti kansanedustajien syrjivään puheeseen eduskunnassa.

Kyllönen viittaa työpaikkansa Euroopan parlamentin käytäntöön. Parlamentaarikolta voidaan rasistisen tai tasa-arvoa loukkaavan puheen takia ottaa palkkaa pois tai pidättää määräajaksi osallistuminen parlamentin työhön.

”Ihan samalla tavalla kuin Euroopan parlamentissakin, taloudellinen sanktio on se, joka toimii. Vaikka viikon palkka pois kansanedustajalta”, Kyllönen sanoo.

”Parlamentissa tehdään joka kerta yksilökohtainen arviointi. On pidätetty päivän, viikon tai kahden viikonkin palkkaa, riippuen siitä, minkä tasoiseksi puheenvuoro arvioidaan.”

Kyllösen mukaan parlamentaarikko voidaan myös pidättää määräaikaisesti työskentelystä parlamentissa, jos kyse on erittäin törkeäksi katsottavasta puheesta.

”Jos samaan päädyttäisiin Suomessa, se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että voidaan pidättää vaikka kuukaudeksi eduskuntatyöstä.”

KYLLÖSEN mielestä kovat sanktiot muuttaisivat eduskunnan keskustelukulttuurin takaisin asialliselle pohjalle. Hänen mukaansa Suomeen on syntynyt ”hymistelyn kulttuuri” fasistiseen ja rasistiseen keskusteluun.

”Esimerkiksi perussuomalaiset ovat käyttäneet puheenvuoroja, jotka sisältävät ihmisvihaa ja sellaisia tasa-arvoa koskevia kannanottoja, jotka olisivat Euroopan parlamentissa tyystin kiellettyjä”, Kyllönen sanoo.

”Meillä on arkipäiväistynyt sellainen keskustelu, että toisesta ihmisestä saa sanoa melkein mitä hyvänsä.”

Miten rangaistava puhe määriteltäisiin?

Kyllösen mukaan puhemiesneuvosto tekisi puhemiehen johdolla ja yhteistyössä kansliatoimikunnan kanssa ”selkeän rajauksen” siitä, mikä arvioidaan rasistiseksi, ihmisvihaiseksi tai tasa-arvoa alentavaksi puheeksi.

KYLLÖNEN avasi lauantaina virallisesti presidentinvaalikampanjansa.

Puheenvuorossaan puoluevaltuustossa hän arvosteli suomalaista maahanmuuttoa koskevaa keskustelua, etenkin tolkun ihminen -termiä, jota etenkin tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tehnyt tunnetuksi.

”Annoimme perussuomalaisten määritellä, mistä suomalaisuudessa on kyse”, Kyllönen sanoi puheessaan.

”Suomesta on viime aikoina tullut myös maa, jossa osa sylkee vääränväristen päälle kadulla tai marssii kansallissosialistien riveissä. Ja itseään sivistyneempänä pitävät nyökyttelevät vieressä, että maassa maan tavalla. Ja vielä rosvosivat hienon kainuulaisen sanonnan tolkun ihmisistä aivan vääränlaiseen käyttöön. Tolkku ei ole ikinä tyhmä tai naiivi.”

Kyllönen lisäsi, että Suomessa täytyy ”totta kai” pitää kiinni tasa-arvosta ja naisten oikeuksista, maahanmuuttajat pitää opastaa suomalaiseen kulttuuriin ja esimerkiksi sukupuolielinten silpomista ei pidä hyväksyä.

KYLLÖNEN arvosteli puheessaan etenkin sitä, etteivät poliittiset päätöksentekijät ole kyenneet puuttumaan järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaan siirtolaisten salakuljetukseen.

”Jos rakkaat ihmiset lakkaisimme olemasta niin helvetin tolkkuja, ja ratkaisisimme yhteisiä ongelmia konkreettisesti vuoropuhelun kautta.”