torstai 16. marraskuuta 2017

Uusi Suomi: Turvapaikanhakijoiden Dublin-sääntö uusiksi? Suomalaismepeistä Halla-aho yksin vastaan

Uusi Suomi: Turvapaikanhakijoiden Dublin-sääntö uusiksi? Suomalaismepeistä Halla-aho yksin vastaan 16.11.2017

Euroopan parlamentti on hyväksynyt neuvottelujen aloittamisen jäsenmaiden kanssa niin sanotun Dublin-menettelyn uudistamiseksi. Euroopan parlamentti äänesti asiasta torstaina iltapäivällä.

Uudistus tähtää laajempaan vastuunjakoon turvapaikka-asioissa. Sen myötä esimerikiksi EU-maa, johon turvapaikanhakija saapuu ensimmäisenä, ei enää vastaisi automaattisesti turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Jos taakanjaosta kieltäytyisi, jäsenmaa voisi menettää EU-rahaa.

Nykyisin toiseen EU-maahan saapunut turvapaikanhakija palautetaan Dublin-säännön mukaan siihen maahan, missä hän on ensiksi rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi.

Suomalaismepeistä sen puolesta äänestivät Nils Torvalds (r.), Merja Kyllönen (vas.), Heidi Hautala (vihr.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Petri Sarvamaa (kok.), Henna Virkkunen (kok.). Vastaan äänesti Jussi Halla-aho (ps.). Tyhjää painoivat puolestaan Paavo Väyrynen (kp.) ja Hannu Takkula (kesk.).

Neuvotteluiden aloittaminen jäsenmaiden kanssa hyväksyttiin äänin 390–175. Euroopan parlamentti on nyt valmis aloittamaan neuvottelut, kunhan sisäministereistä koostuva ministerineuvosto muodostaa ensin oman kantansa.