tiistai 21. marraskuuta 2017

Iltalehti: Uutuuskirja: Kristityiksi kääntyneitä ex-muslimeja painostetaan ja uhkaillaan Suomessa

Iltalehti: Uutuuskirja: Kristityiksi kääntyneitä ex-muslimeja painostetaan ja uhkaillaan Suomessa 21.11.2017

”Kääntyneet” avaa kristityiksi kääntyneiden ex-muslimeiden kohtaamia ongelmia Suomessa.

Tämän kirjan haastatteluaineisto paljastaa, että kristityksi kääntyminen voi olla hengenvaarallista. Tappouhkauksia saivat niin kääntyneet Suomessa kuin heidän läheisensä kotimaassa.

Näin toimittaja Mari Turunen kirjoittaa uutuuskirjassaan Kääntyneet.

Monet kristinuskoon kääntyneet ex-muslimit vaikenevat kohtaamistaan ongelmista. Turunen arvioi kirjassaan, että tälle on lukuisia vakavia syitä.

Hänen mukaansa kääntyneet kohtaavat henkistä häirintää, kiusaamista ja haukkumista, joka voi olla niin rajua, että se järkyttää mielenterveyttä. Lisäksi usein mukana on pelottelua ja uhkailua, joka kohdistuu henkilöön itseensä tai hänen läheisiinsä. On myös raakaa väkivaltaa.

Kova linja

Kääntyneiden lisäksi Turunen on haastatellut kirjaansa varten Suomessa monesti muslimien puolestapuhujana tunnettua imaami Anas Hajjaria.

Turunen kirjoittaa, että antamassaan vastauksessa Hajjar toteaa, että islamin jättäneen kohtelu kuuluu muslimiyhteisön johtajan päätäntävaltaan. Lisäksi ex-muslimin avioliitto raukeaa heti, eikä hän peri sukulaisiaan.

Hajjar tuleekin vastauksessaan paljastaneeksi, että Suomessa toimii jo yhteisön sisäinen laki, kun muslimiyhteisö ratkaisee islamin hylänneen kohtalon. Vähintään hän menettää aviopuolisonsa ja perimysoikeutensa.

Turunen tulee johtopäätökseen, jonka mukaan juuri tällaisesta ajatusmaailmasta nousee monen vastaajan kokemus siitä, että he ovat kuin lainsuojattomia. Vaikka kääntyneen henkeä ei uhattaisi, monia kohdellaan muutoin julmasti.

Turunen muistuttaa, että se, mikä on ollut tavanomaista lähtömaassa, voi kuitenkin täyttää Suomessa rikoksen tunnusmerkit. Turunen kirjoittaa, että haastatteluaineistossa ilmi tulleissa painostustapauksissa rikottiin useampaa Suomen perustuslain pykälää. Ennen muuta törmäyskurssille joutuivat uskonnon- ja omantunnonvapaus sekä sanan- ja ilmaisunvapaus.

Rankaiseminen

Ihmisoikeusliiton vuonna 2016 tekemän selvityksen tulokset tulevat hyvin lähelle ex-muslimien haastatteluissa esiin nousseita tuloksia. Selvityksen mukaan kunniaväkivallassa on tietty kaava ja samankaltaiset painostuksen keinot, oli sitten kyse naisen ”siveellisyyden palauttamisesta” tai islamin hylänneen sukulaisen rankaisemisesta. Taustalla vaikuttava motiivi, yhteisön tuki ja keinot näyttäytyvät hyvin samankaltaisina.

Pitkään maahanmuuttajien kanssa työtä tehnyt pappi Timo Keskitalo on huomannut, että rikosilmoitus jää tekemättä koska moni kokee, että viranomaisten pelotevaikutus on vähäinen. Ennen kaikkea kunniaväkivaltaa ei tunnisteta.

- Yhä edelleen poliisissa esiintyy ajatusta, että ”mamut nahistelee, selvittäköön keskenään”. Ei ymmärretä asian vakavuusastetta, sitä, että fyysisen väkivallan uhka on mukana hyvin nopeasti, Keskitalo kertoo kirjassa.

Hänen mukaansa kyseessä on toistuva malli, mutta sitä ei vielä oikein tunnisteta.