tiistai 21. marraskuuta 2017

Uusi Suomi: Perussuomalainen valtuutettu: ”Helsinki romuttaa turvapaikkaprosessia – täysin absurdi tilanne”

Uusi Suomi: Perussuomalainen valtuutettu: ”Helsinki romuttaa turvapaikkaprosessia – täysin absurdi tilanne” 21.11.2017
Uusi Suomi: Halla-aho vaatii hallitusta puuttumaan Helsingin päätökseen paperittomista – Näin kommentoi apulaispormestari

Kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) arvostelee Helsinkiä toimista, joiden hän katsoo rapauttavan Suomen turvapaikkajärjestelmää.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina äänestyksen jälkeen lähettää kaupunginvaltuustoon päätösehdotuksen, jolla Helsinki lisätä paperittomien – tai laittomasti maassa oleskelevien – ihmisten oikeuksia. Aloitteen mukaan paperittomat saavat välttämättömän huolenpidon ja toimeentulon kuten ruoan, majoituksen ja kiireellisen sairaanhoidon lisäksi oikeuden ”välttämättömään” sairauksien hoitoon, lääkitykseen, hoidon seurantaan, rokotuksiin sekä hammashoitoon ”samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijat”. Lisäksi raskaana oleville ja pienten lasten perheille taataan mahdollisuus pidempikestoiseen kriisimajoitukseen. Tavoitteena on helpottaa paperittomien elämää ja elinolosuhteita.

– Tilanne on täysin absurdi. Samaan aikaan kun valtio pohtii (tai ainakin sanoo pohtivansa) miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti, kutsuu Helsinki kaikki kylään. Ilmaiseksi. Koko kalliissa turvapaikkaprosessissa ei ole enää mitään järkeä. Sen lisäksi että tällainen syö uskon lain noudattamiseen, on se täysin helsinkiläisen veronmaksajan harteilla. Ja kuten kaikki tietävät raha ei tule seinästä vaan se leikataan muilta avun tarvitsijoilta. Ilmankos oli omaishoitajilta leikattava, valtuutettu Rantanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Lisäksi kaikessa viisaudessaan kaupunginhallitus esittää, että edellä mainittuja palveluja tulee mainostaa kaupungin internet-sivuilla monilla kielillä mm. arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Kaupungin henkilökunnan tulee myös tarjota palveluja aktiivisesti, hän jatkaa.

Rantasen mukaan Helsinki myös kehottaa työntekijöitään toimimaan niin, että löydetään ihmisille väyliä pois paperittomuudesta. Hänen mukaansa tämä olisi helppoa, kun vain ”henkilö poistuu maasta ja henkilön tulee poistua maasta”.

Valtuutettu Veronika Honkasalon (vas.) aloite paperittomien tilanteen edistämisestä etenee kaupunginhallituksesta äänin 8–7. Vastaan äänestivät kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat sekä Sdp:n Tomi Sevander, puolesta vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n edustajat.

Esitettyä kaupungin toimintatapojen muutosta perustellaan sillä, että paperittomien määrä kasvaa Suomessa turvapaikanhakijoiden saadessa kielteisiä päätöksiä mutta kieltäytyessä lähtemästä maasta. Yhteiskunnan toimintojen ulkopuolella eläessään he ovat alttiita köyhyydelle, hyväksikäytölle ja erilaiselle syrjäytymiselle.