keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Helsingin Sanomat: Britanniassa asuva nainen lypsi kymmenen vuoden ajan 44 000 euron edestä lapsilisiä Suomesta – tuomiota lievennettiin, sisko Saido Mohamed vetäytyi kuntavaaleista

Helsingin Sanomat: Britanniassa asuva nainen lypsi kymmenen vuoden ajan 44 000 euron edestä lapsilisiä Suomesta – tuomiota lievennettiin, sisko Saido Mohamed vetäytyi kuntavaaleista 8.11.2017

Tätä nykyä 54-vuotias nainen asui Britanniassa, mutta nosti silti yli 44 000 euron edestä lapsilisiä Suomesta 2003–2013.

KANSANELÄKELAITOKELTA (Kela) petoksella kymmeniätuhansia euroja hankkineen naisen tuomiota lievennettiin Helsingin hovioikeudessa keskiviikkona.

Tuomittu, 54-vuotias nainen on vihreiden ehdokkaana viime kuntavaaleissa olleen Saido Mohamedin sisko. Mohamed kertoi käräjäoikeudessa, että hänellä oli pankkikortti sisarensa tilille. Hän myös nosti rahaa tililtä.

Saido Mohamed vetäytyi sisarensa oikeusprosessin vuoksi kuntavaaliehdokkuudesta Helsingin piirissä. HS uutisoi asiasta marraskuussa 2016.

Hovioikeudessa Mohamed kieltäytyi vastaamasta hänelle esitettyihin kysymyksiin. Hovioikeus hyväksyi hänen esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa antamansa kertomuksen hyödyntämisen asiassa.

ESITUTKINNASSA SELVISI, että 54-vuotias nainen oli erehdyttänyt Kelan maksamaan hänelle lapsilisiä, joita ei olisi kuulunut maksaa. Nainen oli salannut muuttonsa lasten kanssa Britanniaan.

Petoksella 1. 6. 2003–30. 11. 2013 hankittu etu oli 44 232 euroa. Hän sai Britanniasta vastaavaa perhe-etuutta toukokuusta 2003 lähtien.

HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS tuomitsi naisen törkeästä petoksesta vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan Kelalle noin 36 000 euroa korkoineen.

Nainen valitti käräjätuomiostaan hovioikeuteen. Hän kiisti tahallaan erehdyttäneensä Kelaa. Hän myös kertoi luulleensa, että suomalaiset viranomaiset saavat automaattisesti tiedon perheen maastamuutosta silloin, kun hänelle oli myönnetty lapsilisää Britanniassa.

HELSINGIN HOVIOIKEUS katsoo keskiviikkona antamassaan tuomiossa, että vaikka perusteettomasti maksetun lapsilisän määrä oli huomattava ja sitä maksettiin pitkän aikaa, ei petosrikos ole kokonaisuutena arvioiden törkeä.

”Hänen tahallisuutensa aste ei ole ollut erityisen suuri”, hovioikeus perustelee ratkaisuaan.

Syytetty kertoi hovioikeudessa, että hän oli pyytänyt muuttonsa jälkeen sisartaan hoitamaan kaikki hänen keskeneräiset asiansa Suomessa. Tämä oli myös syytetyn kertoman mukaan vakuuttanut kaikkien asioiden olevan kunnossa.

Yllä mainittu järjestelykään ei oikeusasteiden mukaan poistanut naisen vastuuta ilmoittamisvelvollisuuden täyttämisestä.

Hovioikeus ei käräjäoikeuden tavoin myöskään uskonut, etteikö nainen tietänyt hänen tililleen maksettavan edelleen perusteettomasti lapsilisiä Suomesta.

”Hän on näin menetellessään erehdyttänyt tahallaan Kansaneläkelaitosta hankkiakseen itselle tai toiselle perusteetonta taloudellista hyötyä”, oikeudenkäyntipöytäkirjoissa kerrotaan.

Hovioikeuden päätöksellä tuomio muuttui törkeästä petoksesta perusmuotoiseksi petokseksi. Rangaistus lieveni puoleksi vuodeksi ehdollista vankeutta.

Määrätyt vahingonkorvaukset pysyivät ennallaan.

SEN SIJAAN väitettä siitä, ettei syytetty ollut saanut pankkitililtään nostettuja varoja itselleen, pidettiin uskottavana niin käräjäoikeudessa kuin hovioikeudessakin. Siitä ei kuitenkaan ole edelleenkään varmuutta, kuka tai ketkä rahoista lopulta hyötyivät.

Helsingin poliisi ryhtyi käräjäoikeuden tuomion jälkeen tutkimaan Saido Mohamedin mahdollista osuutta rikokseen ja petoksella hankittujen rahojen käyttämiseen. Häntä epäillään törkeästä rahanpesusta.