perjantai 21. maaliskuuta 2014

Työ- ja elinkeinoministeriö: Osaamiskeskus vauhdittamaan maahanmuuttajien työllistymistä

Työ- ja elinkeinoministeriö: Osaamiskeskus vauhdittamaan maahanmuuttajien työllistymistä 21.3.2014

Kotouttamisen osaamiskeskus vahvistaa maahanmuuttajien kotoutumista Suomessa. Se tukee viranomaisten ja järjestöjen paikallista, alueellista ja valtakunnallista kotoutumista edistävää työtä. Osaamiskeskuksen toiminta käynnistyi virallisesti 21.3.2014.

Osaamiskeskuksen tehtävänä on erityisesti maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyvän tiedon, tilastoinnin ja tutkimuksen kehittäminen ja seuranta. Se tekee esimerkiksi erilaisia kotouttamiseen liittyviä selvityksiä säännöllisesti. Osaamiskeskus myös kerää lukuisissa hankkeissa kertyneitä hyviä käytäntöjä sekä mallintaa ja levittää niitä valtakunnallisesti.


Ministeri Ihalainen: Osaamiskeskus tehostaa kotouttamisen toimeenpanoa

Työministeri Lauri Ihalainen toivottaa kotouttamisen osaamiskeskukselle menestystä.

– Kotoutumisen tärkeimmät ainekset ovat kieli, koulutus ja työ. Niiden merkitys on suuri sekä maahanmuuttajille itselleen että yhteiskunnalle laajemmin. Jos ovet työelämään eivät aukene, kotouttaminen saattaa jäädä puolitiehen, ministeri Ihalainen muistuttaa.

– Suomessa on tehty paljon arvokasta työtä kotoutumisen edistämiseksi. Osaamiskeskus tuo jo kerätyn tiedon yhteen ja auttaa kehittämään maahanmuuttajille suunnattuja palveluita, hän jatkaa.

Osaamiskeskuksen johtaja, kehittämispäällikkö Annika Forsander painottaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

– Onnistunut tuki maahanmuuttajien kotoutumiselle edellyttää monen toimijan hyvää yhteistyötä sekä ymmärrystä maahanmuuttajan kokemuksesta uudessa kotimaassa. Pidän tärkeänä, että osaamiskeskus tukee pitkäjänteistä kotouttamistyötä ja panostaa toimenpiteiden tuloksellisuuden seurantaan. Myös eri alojen asiantuntijoiden verkostoituminen on tärkeä osa osaamiskeskuksen työtä. Hallinnon raja-aidat ylittävä, asiantunteva, asiakasta kuunteleva ja yksilöllinen palvelu auttaa maahanmuuttajaa löytämään paikkansa tässä maassa, toteaa Forsander.

Kotouttaminen.fi-sivustolta tietoa ja tilastoja

Keskeinen väline osaamiskeskuksen työssä on uusi kotouttaminen.fi-verkkosivusto. Sivusto sisältää julkistamisvaiheessa kotoutumislain verkkokäsikirjan, pakolaisten vastaanoton verkkokäsikirjan, sekä tietoa kotoutumisen, kotouttamisen ja etnisten suhteiden seurannasta. Sivustoa päivitetään jatkuvasti.

Lisäksi sivusto kokoaa kansainvälistä muuttoliikettä ja kotoutumista kuvaavaa tilasto- ja tutkimustietoa Suomesta ja muista maista. Sivusto on suunnattu maahanmuuttajien kanssa työskenteleville.

Valtion kotouttamisohjelmaan vuosille 2012–2015 tehtiin kirjaus, että kotoutumisen edistämisen informaatio-ohjauksen vahvistamiseksi perustetaan kotouttamisen osaamiskeskus. Hallitus päätti asiasta kehysriihessään maaliskuussa 2013. Osaamiskeskuksen rahoitukseen on varattu valtion talousarviossa vuosittain 2 miljoonaa euroa. Siihen sisältyy viiden henkilön palkkausmenot. Osaamiskeskus toimii työ- ja elinkeinoministeriön työllisyys- ja yrittäjyysosastolla.