maanantai 17. maaliskuuta 2014

Hbl: Kuntapaikkajärjestelmä romutetaan

Hbl: Nu skrotas systemet med kommunplatser 17.3.2014

Viranomaiset antavat periksi - pakolaisten kuntapaikkajärjestelmä ei toimi. Paikkojen määrä on jatkuvasti liian pieni, että siitä riittäisi kaikille. Mutta uusia linjauksia suunnitellaan.

Käytännössä suurin osa heistä, jotka saavat oleskeluluvan Suomen turvapaikkajärjestelmän kautta, on jo kauan muuttanut majoituspaikoista pois itsekseen. Viime vuosina kuntapaikkojen tarjonta on ollut vähemmän kuin puolet tarpeesta, eikä majoituksen odottelu hyödytä ketään. Jo muutama vuosi sitten Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskukset perustivat järjestelmän auttamaan pakolaisia löytämään asunnon ja muuttamaan pois omaehtoisesti sen sijaan, että olisi odotettu kuntapaikkajärjestelmän korjautumista.

Se ei toiminut. Tänä vuonna kiitos lisärahoituksen ja Syyrian tilanteen on joitakin satoja kuntapaikkoja enemmän kuin tavallisesti, mutta ei vieläkään kuin noin puolet tarpeesta. Ja valtaosa paikoista menee kasvatettuun pakolaiskiintiöön.

Nyt kotouttamisasioita hoitavan työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä valmistelee uusia linjauksia.

- Tarkoitus on kerta kaikkiaan luopua kuntapaikkojen tarjoamisesta myös turvapaikkajärjestelmän kautta saapuville, kun emme ole onnistuneet saamaan heille kaikille paikkoja. He muuttavat vastaanottokeskuksista yhä enemmässä määrin omaehtoisesti ihan miten haluavat. Sen sijaan keskitymme vahvistamaan vastaanottokeskuksien valmiuksia auttaa pakolaisia löytämään asunto ja muuttamaan pois omaehtoisesti, sanoo projektipäällikkö Tarja Rantala ministeriöstä.

Pakolaisten yhä suurempi omaehtoinen muuttaminen tarkoittaa käytännössä suurempia keskittymiä suuriin kaupunkeihin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle, mutta myös vastaanottokeskuksien lähellä oleviin kaupunkeihin.

- Pääkaupunkiseudulle on tietysti hiukan ongelmallista, koska siellä on pulaa vuokra-asunnoista ja paljon muuttajia, sanoo Rantala.

Vaikea saada asuntoa

Oravaisten pakolaiskeskuksessa uusilla linjauksilla ei ole suurta merkitystä, koska siellä on jo monen vuoden ajan systemaattisesti autettu pakolaisia muuttamaan pois omin päin.

- Olen ollut alalla kymmenen vuotta, eikä kuntapaikkajärjestelmä ole toiminut sinä aikana ylipäätään. Vain muutama tapaus on vuosittain saanut kuntapaikan meidän kauttamme, sanoo vastaanottokeskuksen varajohtaja Micaela Nykvist.

Oravaisten vastaanottokeskuksessa ja Pietarsaaren yksikössä on yhteensä 260 paikkaa. Tavoitteena on auttaa oleskeluluvan saaneita muuttamaan niin pian kuin mahdollista.

- Mutta asunnon löytäminen ei ole helppoa. Suurin osa haluaa suuriin kaupunkeihin kuten Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle. Pienten huoneistojen nappaaminen ei ole helppoa, ja voi kestää useita kuukausia, että pääsee muuttamaan. Parhaiten homma sujuu, jos on valmiina sukulaisia tai muita kontakteja, sanoo Nykvist.

Kun asunto on järjestynyt, vastaanottokeskus ottaa yhteyttä kunnan sosiaalitoimistoon, ja sen jälkeen vastuu on kunnan puolella. Kunnat saavat korvausta kuluista ensimmäiset vuodet riippumatta siitä, onko niillä sopimusta pakolaisten vastaanotosta.

"Hullu tilanne"

Viime vuonna noin 320 pakolaista muutti vastaanottokeskuksista virallista tietä kuntapaikkoihin. Jopa 1 600 muutti omaehtoisesti vastaanottokeskuksien avustamana.

- Koska virallinen järjestelmä ei ole toiminut, olemme kehittäneet vastaanottokeskuksissa vaihtoehtoisen tavan tukea pakolaisten omaehtoista muuttoa. Tulos on ollut paljon parempi, ja tulemme kehittämään omaehtoisen muuton tukea ja viranomaisten välistä yhteistyötä, sanoo Jorma Kuuluvainen, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja.

Mutta aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ovat erityisen hädänalaisessa asemassa, ja joiden on vaikea selviytyä omaehtoisesta muutosta. Heidän osaltaan toivotaan, että kuntapaikkoja jäisi yli kiintiöpakolaisten sijoittamisen jälkeenkin.

Onko tässä vähän luovuttamisen makua? - No jaa, on luultavasti totta, että mahdollisuudet ovat loppuneet, että ei ole kovin paljon tehtävissä. Onhan tämä vähän hullu tilanne, mutta tärkeintä on, että ihmiset voivat aloittaa oman elämänsä, eikä heidän tarvitse juuttua vastaanottokeskuksiin, sanoo Kuuluvainen.  (käännös)