keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Yle: Suomikamu treenaa kielitaitoa ja jää jutulle kadullakin

Yle: Suomikamu treenaa kielitaitoa ja jää jutulle kadullakin 26.3.2014

Paikalliset auttavat Lammilla turvapaikanhakijoita suomenkielen oppimisessa. Vastaanottokeskus on värvännyt lammilaisia suomikamutoimintaan syksystä lähtien.

Suomikamujen tärkeänä tehtävänä on opettaa kieltä, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on auttaa kotiutumisessa uuteen maahan, sanoo SPR:n projektikoordinaattori Kaisa Rontu.

– Tämä on opetuskokeilu, jossa tuodaan yhteen tavallisia suomalaisia ihmisiä ja sitten meidän asiakkaita. Tarkoituksena on, että he harjoittelevat suomenkieltä yhdessä puhumalla ja pienten tehtävien kautta. Meillä on nyt mukana toiminnassa kahdeksan ihmistä Lammilta ja lähialueilta.

– On tosi tärkeää, että meidän asiakkaat saavat kontaktia suomalaisiin ja paikallisiin. Sitten voi kylällä ehkä tunnistaa jonkun ja vaihtaa pari sanaa ja jutella. Se saa meidän asiakkaat tuntemaan, että heistä välitetään, pohtii Kaisa Rontu.

Lammin vastaanottokeskuksessa on 125 asiakaspaikkaa ja lisäksi keskuksen asiakkaina on sellaisia henkilöitä, jotka asuvat muualla. Keskuksen asiakkaat tulevat paristakymmenestä maasta.

Vastaanottokeskus on tullut osaksi Lammia

Vastaanottokeskuksen perustamisesta Hämeenlinnan Lammille käytiin aikanaan kovaa kädenvääntöä. Paikalliset asukkaat torjuivat vastaanottokeskusta nettiadressilla ja kansalaisaloitteella. Lammilaisten huolenaiheena oli kylän turvallisuus.

Vastaanottokeskus on toiminut Lammilla jo viisi vuotta. Ensimmäiset asukkaat saapuivat maaliskuussa 2009.

SPR:n Hämeen piirin johtaja Minna Jussilan mukaan alun hankaluuksista on tultu pitkälle ja niin paikalliset asukkaat kuin turvapaikanhakijatkin ovat jo tottuneet toisiinsa. Jussila kertoo, että paikalliset ovat olleet jo hyvän aikaa kiinnostuneita vastaanottokeskuksen toiminnasta ja keskus on tullut luontevaksi osaksi paikkakuntaa.

– Koska meitä ei erikseen noteerata, niin tuntuu siltä, että olemme osa paikallista yhteisöä ja Lammia. Homma pyörii nyt hyvin ja elämme tätä elämää lammilaisessa yhteisössä yhdessä lammilaisten kanssa.

Minna Jussila pitää suomikamutoimintaa oivallisena välineenä yhdessä tekemiseen.

– Kiinnostusta yhdessäoloon on ollut jo jonkin aikaa, mutta meiltä on puuttunut keinoja helppoon ja sopivaan kanssakäymiseen. Näen, että nämä ohjatut tapaamiset ovat nimenomaan kaikille mukava ja helppo keino lähestyä toisia. Minusta on hieno huomata, että lammilaisia kiinnostaa meidän toiminta.

Vastaanottokeskuksessa suunnitellaan lisää toimintaa turvapaikanhakijoiden ja paikallisten asukkaiden välille.