maanantai 10. maaliskuuta 2014

Yle: Syyrian kaikille pakolaisille löytyi sijoituspaikka

Yle: Syyrian kaikille pakolaisille löytyi sijoituspaikka 10.3.2014

Kaikille Syyriasta tänä vuonna tuleville 500 pakolaiselle on jo löytynyt kuntapaikka. Osa kunnista on syyrialaisten vuoksi päättänyt nostaa pakolaiskiintiötään, mutta pakolaisia vastaanottaa myös joukko kokonaan uusia sijoituskuntia. Päätöksiä ovat vauhdittaneet kunnille kiintiöpakolaisista luvatut lisärahat.

Kunnat ovat heränneet Syyrian hätään. Suomeen on tulossa tänä vuonna aiempaa enemmän syyrialaispakolaisia, kaikkiaan 500. Heille on työministeriön ja ely-keskusten tehokampanjalla haettu sijoituskuntia. Jo parissa kuukaudessa kuntapaikka on löytynyt kaikille.

Hankkeen vetäjä Tarja Rantala työ- ja elinkeinoministeriöstä on tulokseen tyytyväinen.

– Kyllä se on ollut ihan positiivinen yllätys. Ilmeisesti tää syyrialaisten ahdinko on herättänyt kuntalaisten auttamishalun, että varsinkin näille syyrialaisille on kuntapaikkoja löytynyt kiitettävästi, hän kertoo.

Kampanja kuitenkin jatkuu, sillä paikkoja tarvitaan myös muille pakolaisille. Osana kampanjaa Suomea lähtee kiertämään SPR:n pakolaisteltta joka levittää tietoa pakolaisuudesta.

Lisärahalla uusia paikkoja

Kunnille on tänä vuonna tarjottu pakolaisten vastaanotosta myös lisärahaa.

Niinpä 24 kuntaa on jo päättänyt lisätä pakolaisten vastaanottoa.

Näistä neljä kasvattaa nykyistä pakolaiskiintiötään. Mutta peräti 20 kuntaa on uusia sijoittajia - osa niistä ei ole koskaan aiemmin vastaanottanut pakolaisia, osa taas on pitänyt vuosia taukoa.

Lisäksi vielä parikymmentä kuntaa harkitsee pakolaisten vastaanottoa. Jos ne vahvistavat aikeensa, jakoon tulee yli 300 paikkaa lisää.

Mutta näistäkin kunnista valtaosa on toivonut syyrialaispakolaisia. Heitä ei kuitenkaan ole enää Suomen kiintiöstä tarjolla.

Sen sijaan kuntien täytyisi suostua ottamaan vastaan kongolaisia. Heitä on yhä sijoittamatta myös viime vuoden kiintiöstä.

Lisää aiheesta illan A-studiossa TV1 kello 21.00.