perjantai 14. maaliskuuta 2014

Aamuset: Arkkipiispa vetoaa paperittomien puolesta EU-vaaleissa

Aamuset: Arkkipiispa vetoaa paperittomien puolesta EU-vaaleissa 14.3.2014

Arkkipiispa Kari Mäkinen esitti kirkon EU-neuvottelukunnan kokouksessa perjantaina puolueille ja EU-vaalien ehdokkaille vetoomuksen, että vaaleissa ja tulevissa päätöksissä kuuluisi myös niiden eurooppalaisten ääni, joilla ei ole äänioikeutta tai jotka tuntevat olevansa ääntä vailla. Mäkinen totesi, että vaikeassa taloustilanteessa Euroopan parlamentin vaalit ovat erityisen tärkeät. Pitkän talouskriisin seuraukset, työttömyys ja epävarmuus, varjostavat vaaleja.

– Monen kokemus on, että globaalit pääomamarkkinat vievät ja eurooppalainen ihminen vikisee, sanoi Mäkinen.

Arkkipiispa Mäkinen painotti puheessaan EU-vaalien ja kansalaisten äänestysaktiivisuuden tärkeyttä.
– Mikäli äänestysprosentti jää kovin alhaiseksi, viesti on selkeä: nostamme kätemme ja antaudumme, jätämme vallan vapaan kilpailun markkinoille, arvioi Mäkinen.

Arkkipiispa Mäkinen totesi luottavansa siihen, että poliittiset päättäjät tekevät parhaansa ristiriitaisten paineiden keskellä. Mäkinen toivoo, että päättäjät arvioivat Euroopan kehittämistä heikoimmassa asemassa olevien ehdoilla.
– Poliittisia päättäjiä on syytä rohkaista arvioimaan Euroopan kehittämistä heikoimmassa asemassa olevien eikä vain vahvojen ja kilpailussa menestyvien ehdoilla. Siksi kannustan kansalaisia osallistumaan ja äänestämään. Se on ihmisten puolustamista kasvottomia valtoja vastaan, toteaa Mäkinen.

Arkkipiispa korosti Mäkinen puheessaan ihmisten vapaan liikkuvuuden tärkeyttä. Rajojen vartiointiin keskittyvä Eurooppa on heikko Eurooppa.
– Euroopan tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on se, miten suhtaudutaan tänne muuttaviin, erityisesti niihin, jotka tulevat pakolaisina ja turvapaikanhakijoina. Ihmisten vapaa liikkuvuus on eurooppalaiselle rauhan kertomukselle keskeistä. Euroopassa ja sen rajoilla tätä periaatetta ei tule rajoittaa myöskään silloin, kun ihmiset lähtevät liikkeelle köyhyyden, väkivallan ja turvattomuuden ajamina, sanoi Mäkinen.

Arkkipiispa Mäkinen painotti, että äänestäminen EU-vaaleissa on rauhanteko äänioikeutta vailla olevien puolesta.
– Eurooppalaiset kertomukset eivät ole vain valtioiden kansalaisten kertomuksia. Eurooppalaisia kertomuksia ovat myös äänioikeutta ja kansalaisuutta vailla olevien kertomukset, satamissa pakoilevien, harmaata työtä pienellä palkalla tekevien maahanmuuttajien ja pakolaiskeskusten asukkaiden kertomukset. Täyteen ihmisarvoon ja ihmisenä elämiseen Jumalan maailmassa ei kysytä papereita.