sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Yle: Homoja vainoava radikaali vai uskonnonopettaja?

Yle: Homoja vainoava radikaali vai uskonnonopettaja? 30.3.2014
Yle: Kohutun muslimisaarnaajan viesti Suomen muslimeille: Kouluttautukaa ja menkää töihin – video 29.3.2014
Ilta-Sanomat: Kohuttu muslimisaarnaaja astui yleisön eteen
Iltalehti: IL paikalla: Kohusaarnaaja sittenkin Suomeen
MTV3: Kiistelty muslimisaarnaaja esiintyi sovittelevasti
Helsingin Sanomat: Kiistelty muslimisaarnaaja aloitti Suomen-vierailunsa

Millainen on muslimisaarnaaja Bilal Philips ja hänen todellinen olemuksensa? Kaikki kuulemani vaikutti normaalilta eikä lainkaan radikaalilta, kirjoittaa Yle Uutisten kotimaan toimittaja Mikko Lindqvist näkökulmassaan.

Radikaalimuslimi, jolla on yhteyksiä terroristeihin. Saarnaaja, joka vaati Saksan vierailullaan kuolemantuomioita homoille. Mies, jolta on evätty pääsy Iso-Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Saksaan.

Edellä mainitut asiat saa selville, kun tutkii hetken muslimisaarnaaja Bilal Philipsin taustoja. Ne ovat myös asiat, jotka mielessäni lähdin lauantaina tapaamaan Suomessa parhaillaan vierailevaa saarnamiestä. Mies kiertää ahkerasti puhumassa maailmalla ja opettaa islamia oman verkkoyliopistonsa kautta. Oppilaita sanotaan olevan pitkälti toistasataatuhatta, heistä suomalaisia reilut neljäkymmentä.

Haastattelu tehtiin Vantaalla. Matkalla olin jännittynyt ja samalla innostunut. Ennakkokohun perusteella sopi odottaa radikaaleja kommentteja, jotka olisivat niin sanotusti "käyttistä". Paikalle päästyäni hämmennyin.

Ennen Philipsin luentoja, jotka myös olivat medialle avoimia, järjestettiin tiedotustilaisuus. Paikalla olivat kaikki Suomen suurimmat mediat, ja veikkaanpa, että moni kollega oli liikkeellä samoin ennakkotiedoin ja odotuksin kuin minäkin. Muista en tiedä, mutta yllätyin saarnaajan sanomasta: Muslimien tulisi elää maassa maan tavalla, tuntoa uskonsa ja välttää ääriliikkeitä. Sosiaalietuuksilla ei pidä loisia. Koulut on käytävä ja mentävä töihin. Syyrian sotaan ei ole asiaa.

Kysyttäessä Philips kiisti terroristikytkökset ja tarjosi selityksen esimerkiksi kohuun homoseksuaalien kuolemanrangaistuksista. Hänen mukaansa kyseessä oli väärinkäsitys. Philips sanoi kertoneensa yleisötilaisuudessa Saksassa, että joissakin islamilaisissa maissa on tällainen rangaistus. Hän itse ei kuitenkaan kierrä saarnaamassa sen puolesta. Väitteet siitä, että hän hyväksyisi itsemurhapommitukset, Philips pani median piikkiin. Philips esiintyi avoimesti ja viesti, että muslimien asema yhteiskunnassa helpottuisi, jos he olisivat avoimempia.

Teot ja puheet eivät kohdanneet, sillä päätähteä lukuunottamatta tilaisuudessa ei saanut tv-kameralla kuvata mitään eikä ketään. Ei edes yleisöä luentopaikan pihalla, joka kyllä on julkinen paikka, mutta siellä kuvaaminen olisi suomalaisten puuhamiesten mukaan johtanut Philipsin haastattelun perumiseen. Arvotimme kohusaarnaajan kommentit yleisökuvia arvokkaammiksi.

Seuraavaan tilaisuuteen suosittelen täyttä avoimuutta some-kampanjoineen päivineen – islamiin liittyvät epäluulot hälvenevät vain, jos toiminta on läpinäkyvää.

Entä sitten Philips ja hänen todellinen olemuksensa? Kaikki kuulemani vaikutti normaalilta eikä lainkaan radikaalilta. Toisaalta voi olla niin, että pressi ja iltapäivän luento pidettiin avoimina ja englanniksi, mutta illalla pienemmässä piirissa puhuttiin esimerkiksi arabiaksi jotain aivan muuta. Minulle ei siis selvinnyt, onko Bilal Philips saarnamies vai radikaali saarnamies.

_____________________________________

Yle: Kohutun muslimisaarnaajan viesti Suomen muslimeille: Kouluttautukaa ja menkää töihin – video 29.3.2014

Suomessa vieraileva muslimisaarnaaja Bilal Philips kiistää väitteet terrorismikytköksistä ja muslimien radikalisoinnista. Philipsin mukaan Suomen muslimien tulee tuntea uskonsa, noudattaa suomalaista lainsäädäntöä ja olla hyödyksi yhteiskunnalle. Syyriaan ei Philipsin mukaan kannata lähteä taistelemaan.

Kanadalainen muslimisaarnaaja Bilal Philips puhui lauantaina Vantaalla suomalaisille muslimeille ja piti tätä ennen tiedotustilaisuuden medialle. Bilalin opetuksista nousi kohu jo ennen kuin mies saapui Suomeen, sillä hänellä väitetään olevan yhteyksiä terroristijärjestöihin. Saarnamies kiistää terrorismikytkökset ja sanoo, ettei hän pyri radikalisoimaan muslimeja. Päinvastoin Philips sanoo haluavansa opettaa muslimeille aitoa islamia, johon terrorismi ei kuulu.

– Esimerkiksi itsemurhaiskut eivät kuulu islamiin, mutta niitä tapahtuu, koska ihmiset eivät tunne uskontoaan kunnolla. Ääriainekset hyödyntävät tätä tietämättömyyttä.

– Islam on keskitien polku, jota kulkiessa tulee välttää ääriaineksia oikealla ja vasemmalla, Philips sanoo.

Hänen mukaansa ei-islamilaisessa maassa asuvien muslimien on tärkeätä tietää, mitä islam heiltä odottaa, mutta samalla on noudatettava kyseisen maan lakeja. Philipsin mukaan Suomen muslimeilla on velvollisuus osallistua yhteiskunnan kehittämiseen.

– Ei ole oikein loisia ja käyttää hyväksi valtiollista järjestelmää, jossa ihmiselle annetaan rahaa vaikka hän ei käy töissä. Se on toki houkuttelevaa niille, jotka haluavat helpon elämän, mutta se ei ole islamilainen tapa. Islam kieltää kerjäämisen.

– Vaikka monet ovat tulleet tänne pakolaisina, rohkaisen kaikkia kouluttautumaan, hyödyntämään yhteiskunnan tarjoamia mahdollisuuksia ja antamaan sitten takaisin yhteiskunnalle. Pyrkikää tilanteeseen, jossa suomalaiset ovat tyytyväisiä siihen, että heidän yhteiskunnassaan on muslimeja.

Syyriasta kannattaa pysyä poissa

Bilal Philipsin mukaan muslimien tulisi saada äänensä paremmin kuuluviin mediassa, jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. Islamin pelon hälventäminen on selvästi saarnamiehelle sydämen asia.

– Muslimien tulisi näyttää muille ihmisille mitä islam käytännössä on. Toiminnan pitäisi olla avointa, ihmisiä pitäisi kutsua tilaisuuksiin ja moskeijoihin.

Suomessa islam on ollut tapetilla muun muassa siksi, että täältä on lähdetty taistelemaan Syyrian sisällissotaan.

– Viestini on, ettei sinne kannata täältä lähteä. Siellä ei tiedä minkä keskelle joutuu. Parempi pysyä poissa ja auttaa esimerkiksi pakolaisleireillä olevia ihmisiä.

"En kierrä saarnaamassa homoseksuaalien surmaamisesta"

Yhdysvallat, Australia, Iso-Britannia ja Saksa ovat kaikki kieltäneet muslimisaarnajalta maahanpääsyn. Syinä pidetään terroristikytköksiä ja jyrkkiä puheita naisten asemasta ja seksuaalivähemmistöistä. Saksassa Philipsin kerrotaan kannattaneen kuolemantuomiota homoille.

– Kerroin luennolla, että tällainen asia on islamin rikoslaissa, sharia-laissa. Ja niissä maissa, joissa tätä lakia noudatetaan. Mutta ei se ole asia, jota pitäisi soveltaa Suomessa, Saksassa tai Isossa-Britannissa. Asia käsiteltiin oikeudessa ja voin taas mennä Saksaan, Philips puolustautuu.

– En kierrä saarnaamassa homoseksuaalien surmaamisesta, hän lisää.

Perussuomalaisten kansanedustajat halusivat estää miehen tulon Suomeen, jotta hän ei vaikuttaisi Suomen muslimiyhteisöön. Mies pääsi kuitenkin maahan ilman vaikeuksia. Maahantulokiellot harmittavat, mutta eivät varsinaisesti haittaa, sillä mies opettaa islamia internetin kautta sanojensa mukaan yli 150 000 ihmiselle.

– Jos ihmiset eivät tunne uskontoaan, he ovat alttiita ääriaineksille. Minun ja kaltaisteni maahantulon estäminen siis käytännössä lisää terrorismin uhkaa, Philips päättelee.

_____________________________________

Ilta-Sanomat: Kohuttu muslimisaarnaaja astui yleisön eteen

Ennakkoon paljon kohua nostattaneen muslimisaarnaajan Bilal Philipsin kaksipäiväinen seminaari on juuri alkanut Vantaalla.
Paikalla oli tilaisuuden alkaessa arviolta 150-200 ihmistä, mutta lisää väkeä virtasi paikalle koko ajan tilaisuuden edetessä. Poliisi oli kutsuttu paikalle valvomaan tilaisuutta.

Philipsin vierailu on herättänyt kiivaita tunteita esimerkiksi joidenkin perussuomalaisten poliitikkojen keskuudessa. Kansanedustaja Olli Immonen on sanonut, että hänestä sisäministerin pitäisi estää radikaalien muslimisaarnaajien maahantulo.

Philips itse sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän haluaa poistaa islamofobiaa Suomessa ja korjata häneen liitettyjä väärinymmärryksiä. Hän sanoo, että haluaa puhua suomalaisille siitä, mikä on muslimin rooli länsimaisessa yhteiskunnassa ja mitkä ovat muslimin rajat.

Philipsillä on maahantulokielto Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan ja hänet karkoitettiin Saksasta vuonna 2011 avoimesti homofobisten lausuntojensa takia. Hän sanoi, että homoseksuaalisuudesta pitäisi tuomita kuolemaan.

Philips on Jamaicalta Torontoon muuttanut muslimikäännynnäinen, joka on kasvanut kristityssä kodissa. Hän kääntyi muslimiksi 1970-luvun alussa.

Sitä ennen hän oli kommunisti, mutta sanoo kyllästyneensä ideologiaan, koska sillä ei ole mitään mahdollisuuksia kapitalismia vastaan. Islaminuskon talouskäsitys on Philipsin mielestä kaikkein järkevin.

Philips on saanut koulutuksensa Saudi-Arabiassa. Tohtorintutkintonsa hän teki Isossa-Britanniassa.

_____________________________________

Iltalehti: IL paikalla: Kohusaarnaaja sittenkin Suomeen

Ennakkotiedoista poiketen jamaikalainen muslimisaarnaaja Bilal Philips pääsi sittenkin saapumaan Suomeen.

Hän esiintyy parhaillaan tapahtumassa, jonka nimi on "The Submission to Allah", vapaasti suomennettuna "alistuminen Allahille".

Philipisin pääviesti suomalaisille muslimeille on, että heidän pitäisi opiskella islamin uskoa, noudattaa Suomen lakia ja kertoa uskostaan avoimesti.

Tapahtuman järjestäjänä toimii nyt Suomen Islamilainen Akatemia. Aluksi järjestäjänä oli Helsingin Muslimit, mutta tiistaina järjestö ilmoitti verkkosivuillaan Philipsin vierailun peruuntuneen.

Syynä oli se, että viranomaisilta saadun tiedon mukaan hänen maahanpääsynsä olisi epätodennäköistä.

Uteliaita Kouvolasta asti

Iltalehden arvion mukaan luentoa saapui lauantaina Vantaalle seuraamaan noin 200 kuulijaa, joista valtaosa on ulkomaalaistaustaisia. Luentopaikan läheisyydessä partioi kaksi poliisiautoa.

Paikalle saapuivat uteliaisuudesta myös kouvolalaiset Meri-Tuuli Sihvola, 23, ja Otto Siren, 28. He kertoivat Iltalehdelle olevansa molemmat kiinnostuneita eri uskontojen tutkimisesta. Siren on myös aikeissa hakea opiskelemaan alaa yliopistoon.

Siren ei kuulu kirkkoon eikä voisi kuvitellakaan kääntyvänsä muslimiksi. Sihvola puolestaan sanoo, että hänen pitäisi tietää islamista paljon enemmän, ennen kuin voisi harkita asiaa.

Kiistelty hahmo

Muslimisaarnaaja Bilal Philips on maailmalla kiistelty hahmo, jota on epäilty jopa terroristikytköksistä. Hänen pääsynsä on aikaisemmin evätty muun muassa Keniaan ja Australiaan.

Saksa määräsi Philipsin poistumaan maasta vuonna 2011 sen jälkeen, kun tämä oli pitänyt Frankfurtissa puheen, joka aiheutti valtaisan mielenosoituksen.

Philips kertoi lauantaisessa tiedotustilaisuudessaan, ettei hänellä ollut mitään vaikeuksia päästä Suomeen, ja että matkustuskiellot muihin maihin ovat lähinnä väärinkäsityksiä. Philips korosti, ettei hänellä ole mitään yhteyksiä terroristeihin.

Jamaikalaistohtori kertoo kääntyneensä islaminuskoon vuonna 1972 petyttyään kristinuskoon ja kommunismiin.

Viikonlopun aikana järjestettävän islaminuskoa käsittelevän luentosarjan lisäksi Philips aikoo tavata Suomessa oman "internetyliopistonsa" 44:ää opiskelijaa.

_____________________________________

MTV3: Kiistelty muslimisaarnaaja esiintyi sovittelevasti

Kiistelty jamaikalaissyntyinen muslimisaarnaaja Bilal Philips on parhaillaan vierailulla Suomessa.

Philips on puhujavieraana kaksipäiväisessä The Submission to Allah -tapahtumassa Vantaalla.

Jamaikalla syntynyt mutta Kanadassa kasvanut Philips on saapunut maahan internetissä toimivan Suomen islamilaisen akatemian kutsumana.

Aikaisemmin Helsingin Muslimit -yhdistys oli kutsunut Philipsin Suomeen, mutta yhdistys perui kutsun, koska radikaalina pidetyn Philipsin ei uskottu saavan maahantulolupaa.

Saarnaajan äärimmäisinä pidetyt näkemykset ovat herättäneet vastustusta monessa maassa, ja hänellä on maahantulokielto esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan.

Philips perusti vuonna 2001 Islamic Online Universityn, joka tarjoaa islamin opetusta internetissä. Hänellä on laaja kannattajakunta myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Philips vetää myös omaa tv-ohjelmaa dubailaisella Peace TV -satelliittikanavalla.

Vantaalla pitämässään tiedotustilaisuudessa Philips esiintyi sovinnollisena.

Hän sanoi haluavansa poistaa islamofobiaa kertomalla oikeaoppisesta islamista.

- Pääviestini muslimeille on kaikkialla se, että islamin todelliset opetukset on tunnettava. Nämä opetukset eivät salli terrorismia eivätkä äärimmäisiä tekoja kuten itsemurhapommituksia, Bilal Philips sanoi.

_____________________________________

Helsingin Sanomat: Kiistelty muslimisaarnaaja aloitti Suomen-vierailunsa

Kiistelty muslimisaarnaaja Bilal Philips aloitti lauantaina kaksipäiväisen seminaarinsa Suomessa.

Vierailu ehti nostaa pienen kohun etukäteen, sillä saarnaajalla on maahantulokielto Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen vaati hänen vierailunsa estämistä.

Philipsin alun perin Suomeen kutsunut Helsingin muslimit -järjestö ehti jo vetäytyä hankkeesta, kun miehen maahanpääsy näytti epäselvältä.

Tapahtuman otti järjestääkseen pieni, epävirallinen ryhmä Suomen islamilainen akatemia. Noin 3–4 hengen joukolla ei normaalisti ole juurikaan toimintaa.

Philips itse sanoi lauantaina halunneensa tulla Suomeen oikomaan hänestä syntyneitä väärinkäsityksiä ja vähentää islamofobiaa. Lauantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Philips korosti kehottavansa länsimaissa asuvia muslimeja kunnioittamaan asuinmaansa lakeja ja tekemään osansa yhteiskunnan hyväksi.

"Minun pääviestini on, että muslimien on tunnettava islam. Silloin he tietävät, ettei islam hyväksy esimerkiksi itsemurhaiskuja tai terrorismia."

Vantaalla järjestettävään seminaariin osallistui lauantaina vajaat 200 kuuntelijaa. Tarkkaa paikkaa ei kerrota julki, sillä järjestäjät pelkäävät äärioikeistolaisten tahojen ilmaantuvan paikalle häiriköimään.

"Meitä ei ole uhkailtu, mutta halusimme välttää ongelmat", järjestäjiin kuuluva Muhamed Abdesamed sanoo.

Philips on hyvin tunteita herättävä hahmo. Jamaikalaissyntyinen Philips varttui kristityssä perheessä Torontossa.

Muslimiksi Philips kääntyi vuonna 1972 petyttyään kommunismiin. Hän on opiskellut islamia Saudi-Arabiassa ja suorittanut tohtorin tutkinnon Walesin yliopistossa.

Philips on kerännyt viime vuosina aktiivisen kannattajakunnan internetissä. Hän pyörittää islamilaista internet-yliopistoa, jossa on hänen mukaansa 150 000 oppilasta.

Suomalaisia oppilaita on 44. Heitä Philips aikoo tavata Suomen-vierailunsa yhteydessä.

Philips on herättänyt länsimaissa kohuja muun muassa homovastaisilla kommenteillaan.

Niiden vuoksi Saksa käski häntä lähtemään maasta vuonna 2011. Perusteena oli video, jolla Philips toteaa, että homoseksuaalit pitäisi islamin mukaan tuomita kuolemaan. Philips sanoo vain referoineensa islamin lakia.

"En kävele ympäriinsä ja käske ihmisiä tappamaan homoja", Philips sanoo.

Saksa kumosi maahantulokiellon viime vuonna.

Yhdysvalloissa Philips on asetettu mustalle listalle, sillä hänellä epäillään olevan yhteyksiä terrorismista epäiltyihin henkilöihin. Philips itse sanoo syytöksiä perättömiksi.

Hän huomauttaa tavanneensa uransa aikana niin monia ihmisiä, että hänen on mahdotonta tietää heidän kaikkien taustoja.

Hänen mukaansa syytökset liittyvät todennäköisesti 1990-luvun Jugoslavian hajoamissotiin. Hän kehotti silloin amerikkalaisia muslimeja taistelemaan Bosnian sotaan.

Tutkija Marko Juntusen mukaan Philips edustaa äärikonservatiivista salafistista ajattelua. Juntunen varoittaa kuitenkin sekoittamasta konservatiivista ajattelua väkivallan hyväksymiseen.

"Näkemykseni mukaan Philips ei edusta salafismin jihad-siipeä", Juntunen sanoo.

Juntusen mukaan Philipsin seuraajissa on paljon nuoria kantaväestöön kuuluvia käännynnäisiä sekä toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajia.