maanantai 4. elokuuta 2014

MTV3: Suomea Isis-järjestön videolla puhunut supolle tuttu

MTV3: Suomea Isis-järjestön videolla puhunut supolle tuttu 4.8.2014
MTV3: Tällaisia henkilöitä lähtenyt Suomesta Syyriaan

Eilen julkaistulla Isis-terroristijärjestön videolla suomea puhuva mies on ollut suojelupoliisin tiedossa, kertoo viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Videota Rantala kuvailee tyypilliseksi propagandavideoksi, joka antaa ylioptimistisen kuvan kriisialueelta. Hän muistuttaa, että sen on tehnyt terroristijärjestö.

Rantalan mukaan suojelupoliisille ei tullut yllätyksenä, että videolla esiintyy suomea puhuva henkilö. Suomesta on lähtenyt yli neljäkymmentä henkilöä Syyriaan.

- Videolla esiintyvä henkilö ja hänen lähipiirinsä ovat olleet suojelupoliisin tiedossa. Henkilö on suojelupoliisin tietojen mukaan ollut pitkään kriisialueella, Rantala sanoi.

Ääri-islamistisen Isis-terroristijärjestön riveihin on lähtenyt runsaasti taistelijoita Euroopasta. Järjestö on vallannut laajoja alueita Irakista ja Syyriasta ja julistanut perustaneensa kalifaatin valtaamilleen alueilla.

Eilen julkaistu video esitteli elämää niin kutsutussa kalifaatissa. Videolla eri puolilta maailmaa tulleet jihadistit ylistivät jumalaansa ja elämää kalifaatissa.

Isis tunnetaan julmista otteistaan. Se on julkaissut useita videoita internetissä, joilla se väittää teloittavansa vangiksi ottamiaan sotilaita.

_________________________________

MTV3: Tällaisia henkilöitä lähtenyt Suomesta Syyriaan

Yli neljäkymmentä henkilöä on lähtenyt Suomesta Syyriaan, kertoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

- 75 prosentilla lähtijöistä on Suomen kansalaisuus. Lähtijöillä on kuusitoista erilaista etnistä taustaa, Rantala sanoi MTV Uutisille.

Lähtijöiden ikä vaihtelee 18-50 vuoteen. Vähän yli parikymppiset muodostavat Rantalan mukaan suurimman ryhmän.

- Lähtijöistä reilut puolet osallistuu aseelliseen toimintaan. Noin viidennes lähtijöistä on naisia, Rantala kertoi.

Selvästi eniten lähtijöitä on mennyt ääri-islamistisen Isis-terroristijärjestön riveihin.

Rantalan mukaan erityisesti Isin riveihin lähteneet ovat erittäin radikaaleja, jotka saavat Syyriassa ja Irakissa lisää kontakteja muunmaalaisiin ääri-islamisteihin. Se vaikuttaa valtion turvallisuuteen, Rantala sanoi.