sunnuntai 3. elokuuta 2014

Yle: Suomalainen on mukana ISIS-terroristijärjestön propagandavideolla

Yle: Suomalainen on mukana ISIS-terroristijärjestön propagandavideolla 3.8.2014
MTV3: Suomea puhuva jihadisti esiintyy Isis-järjestön videolla
Aamulehti/STT: Suomea puhuva mies terroristijärjestön videolla: "Sharia tulee Suomeenkin"

Syyriassa taisteleva islamistijärjestö ISIS yrittää saada videoillaan ihmisiä muuttamaan perustamaansa kalifaattiin.

Islamilainen valtio -järjestö (ISIS) yrittää saada muslimeja muuttamaan "uuteen valtioonsa". Tähän tarkoitukseen on tehty propagandavideoita, joissa näytetään, kuinka hienoa elämää kalifaatissa eletään.

Lauantaina julkaistulla videolla esiintyy myös suomalaiseksi itsensä esittelevä mies. Hän kertoo videolla murteellisella suomella, kuinka hienoa on asua islamilaisessa valtiossa, jossa on koraanin äärimmäiseen tulkintaan perustuva sharia-laki ja kaikista pidetään huolta. Mies kehottaa kaikkia muuttamaan kalifaattiin.

Islamilainen valtio -järjestö (ISIS) on ääri-islamistinen järjestö, joka toimii Syyriassa ja Irakissa. ISIS taistelee hallitusten joukkoja vastaan ja Syyriassa myös muita kapinallisia vastaan. Järjestö ilmoitti kuukausi sitten perustaneensa kalifaatin eli islamilaisen valtion Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille.

ISISiä johtaa Abu Bakr al-Baghdad. Hänet nimitettiin kalifaatin päämieheksi eli kalifiksi. ISISin mukaan hän on täten myös kaikkien muslimien johtaja.

Al-Baghdad ilmoitti kesäkuun lopulla, että kaikkien muslimien velvollisuus on tukea kalifaatin rakentamista.

Ammattimaista propagandaa

Videot on tehnyt Al Hayat -mediakeskus, joka on ISISin mediaosasto. Videot ovat ammattimaisesti tehtyä propagandaa. Niissä kuvataan leikkiviä lapsia ja hymyileviä ihmisiä. Taisteluista kertovat vain aseet hymyilevien lasten käsissä.

Lähes kaikki videot on tehty tai käännetty englanniksi. Ne on siis tarkoitettu kansainväliseen levitykseen. Lauantaisella videolla esiintyy kahdeksan ihmistä eri puolilta maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikasta, Yhdysvalloista ja Belgiasta.

Suojelupoliisin mukaan Syyriaan on lähtenyt Suomesta noin 40 ihmistä. Taistelevia osapuolia on monia. Ei ole tietoa, kuinka moni suomalaisista on juuri ISISin riveissä.

_____________________________________________

MTV3: Suomea puhuva jihadisti esiintyy Isis-järjestön videolla

Suomea puhuva jihadisti esiintyy ääri-islamilaisen Isis-järjestön videolla, joka on julkaistu YouTubessa.

Abu Shuayb as-Somali -niminen mies puhuu videolla selvää suomea. Hän muun muassa kehottaa kaikkia muslimeita tulemaan kalifaattiin.

Videolla esitellään elämää Isiksen perustamassa kalifaatissa, joka ulottuu Itä-Syyriasta Pohjois- ja Länsi-Irakiin. Julmista otteistaan tunnettu Isis on vallannut laajoja alueita Syyriasta ja Irakista.

Suomesta on lähtenyt arviolta 30-40 ihmistä sotimaan Syyriaan. Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa, että espoolainen jihadisti kuoli kesäkuussa Syyriassa. Hän oli lehden mukaan kolmas Syyrian taisteluissa kuollut Suomen kansalainen.

Videon aitoutta ei ole voitu varmentaa.

Videon nosti esille Helsingin Sanomien toimittaja Twitterissä.