maanantai 4. elokuuta 2014

Yle: Hökkelileirejä Helsingissä aiempaa enemmän

Yle: Hökkelileirejä Helsingissä aiempaa enemmän 4.8.2014

Poliisi uskoo, että tiukka puuttuminen autoissa yöpymiseen on saanut Itä-Euroopan kiertolaiset majoittumaan teltoissa ja hökkeleissä pitkin kantakaupunkia. Ainoa laillinen leiripaikka kaupungissa on Rastilan leirintäalue.

Hökkelileirit ovat taas ilmestyneet Helsingin katukuvaan muutaman vuoden tauon jälkeen.

- Itä-Euroopasta tulleet kiertolaiset ovat viime vuosina majoittuneet enemmän autoihin, ja poliisi on puuttunut aika tiukasti siihen. Voi olla, että sen vuoksi on siirrytty taas hökkelimajoitukseen, kertoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisista.

Erikokoisia leirejä on ollut 20 eri paikassa Helsingin kantakaupungissa Töölön-Sörnäisten korkeudella rannoilla ja niiden läheisyydessä.

Leirien mahdollisesta häädöstä päättää Helsingin kaupunki, ja poliisi antaa tarvittaessa virka-apua leirin purkamiseen. Pienemmät leirit puretaan yleensä tuntien sisällä ilmoituksesta, ja isompiin rakennelmiin kaupunki reagoi vuorokauden kuluessa. Leiriytyjät ohjataan Rastilan leirintäalueelle. Luvattomasta leiristä Helsingin kantakaupungissa voi ilmoittaa poliisille tai Helsingin kaupungille.

Poliisi: "Kaikki eivät ole rikollisia"

Itä-Euroopasta tulee Helsinkiin yleensä noin 500 kiertolaista kesässä.

Poliisin tietoon on tullut tänä kesänä jonkin verran vanhuksiin kohdistuvia rikoksia. Yleensä useampi ihminen lähestyy vanhusta, laittaa hänen kaulalleen rihkamakoruja ja vie samalla aidon korun mukanaan.

- Poliisin tehtävänä on nyt löytää varkaat ja ottaa selvää, ovatko he tulleet varta vasten tällaisia rikoksia tekemään. Osa Itä-Euroopan kiertolaisista on ammattirikollisia, mutta suurin harhakäsitys on, että he olisivat kaikki rikollisia, Taponen sanoo.

Taponen painottaa, että kiertolaisuus on enemmän sosiaalinen kuin rikosoikeudellinen ongelma.