keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Aamulehti: Juutalaisen seurakunnan johtaja kirjoitti Stubbille, toivoo lisää poliisisuojelua

Aamulehti/STT: Juutalaisen seurakunnan johtaja kirjoitti Stubbille, toivoo lisää poliisisuojelua 14.1.2015
Ilta-Sanomat: Helsingin juutalaiset pyytävät poliisilta säännöllisesti virka-apua

Helsingin juutalainen seurakunta toivoo poliisilta parempaa suojelua kohonneen terroriuhan takia.

Seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik kirjoittaa, että terroriteot innostavat matkijoita ja lisäävät uusien iskujen vaaraa.

Nadbornik kirjoittaa avoimessa kirjeessä pääministeri Alexander Stubbille (kok), että yritykset saada seurakuntakeskukselle lisäturvaa Pariisin kosher-kaupan piirityksen aikana kilpistyivät poliisin resurssipulaan.

Noin 1 100 jäsenen seurakunta on käyttänyt turvajärjestelmiinsä viime vuosina satojatuhansia euroja ja on resurssiensa rajoilla.

- Suomessa on helpompi päästä sisäministeriöön kuin juutalaiseen seurakuntaan. Tämä ei luonnollisestikaan ole ylpeyden aihe, Nadbornik kirjoittaa.

Nadbornikin mukaan Suomi on toistaiseksi ainoa Pohjoismaa, joka ei lainkaan tue juutalaisten yhteisöjensä turvallisuutta taloudellisesti. Avustusanomuksiin on vastattu, että jos yhdelle annetaan, muillekin pitää antaa. Nadbornik ei hyväksy perustelua.

- Jos Suomessa on jokin toinen kulttuurikeskus, koulu tai pyhättö, joka kohtaa vastaavan turvallisuusuhan ja on viikoittain erilaisten ääriliikkeiden häirinnän kohteena, sitä tulee mielestäni ehdottomasti tukea kaikin mahdollisin resurssein.


________________________________

Ilta-Sanomat: Helsingin juutalaiset pyytävät poliisilta säännöllisesti virka-apua

Pariisissa kuoli viime perjantaina neljä henkeä juutalaiseen ruokakauppaan tehdyssä hyökkäyksessä.
Hyökkääjällä oli kytkös ranskalaisen Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen viime keskiviikkona kohdistuneeseen veriseen iskuun. Sekä Charlie Hebdon toimitukseen hyökänneet terroristit sekä kosher-kauppaan iskenyt asemies kuolivat poliisin rynnäköissä perjantaina.

Ranskan hallitus on kiristänyt turvatoimia ja määrännyt noin 10 000 sotilasta turvaamaan riskialttiita kohteita. Kohteiden joukossa on Pariisin nähtävyyksien ja avainkohteiden lisäksi niin muslimien moskeijoita kuin juutalaisten synagogia.

– Tietenkin tilanne nostaa huolta kaikkialla Euroopassa ja meilläkin, Helsingin juutalaisen seurakunnan ja Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvoston hallintojohtaja Dan Kantor sanoo Ilta-Sanomille.

Helsingin Malminkadulla sijaitsevaan seurakuntakeskukseen kuuluvat synagoga, juutalainen päiväkoti, koulu, kirjasto ja vanhainkoti sekä keskuksen vieressä toimiva kosher-lihakauppa.

Poliisi: seuraamme maailmanpoliittista tilannetta

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että poliisi seuraa maailmanpoliittista tilannetta ja lisää valvontaa kohteen erityistarpeiden mukaan.

Strategisten syiden vuoksi Kujala ei täsmennä, mitä valvonta käytännössä tarkoittaa.

– Sen mukaan mennään, mikä tilanne on. Poliisilaitos arvioi paikallisen tilanteen tapauskohtaisesti.

Kujala sanoo, että tällä hetkellä tarkemman silmälläpidon ja vartioinnin alla on meilläkin uskonnollisten yhteisöjen, varsinkin juutalaisten ja islamilaisten, turvallisuus.

Konkreettista uhkaa ei kuitenkaan ylikomisarion mukaan ole todettu.

– Myös tukimielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti.

Poliisilta pyydetty virka-apua

Dan Kantorin mukaan juutalainen seurakunta haluaa poliisilta apua esimerkiksi juutalaispyhien aikana, kun synagogan jumalanpalveluksiin osallistuu paljon ihmisiä.

– Viime viikonlopun kaltaisissa kriisitilanteissa, jolloin koetaan yleistä huolta turvallisuudesta, poliisilta pyydetään virka-apua. Useimmiten sitä myös saadaan, Kantor muotoilee.

– Kaiken kaikkiaan puhutaan alle kymmenestä tilanteesta vuodessa.

Seurakunta: Euroopan juutalaiset ovat nyt varpaillaan

Juutalaisiin seurakuntiin kuuluu Suomessa noin 1500 ihmistä. Yhteisö on pieni verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, jossa vastaava luku on noin 20 000.

Kantor kritisoi valtiovaltaa siitä, että Helsingin juutalainen seurakunta ei ole saanut siltä resursseja turvallisuuden ylläpitämiseen yleisesti. Hänen mukaansa seurakunta on jo vuosia yrittänyt tuloksetta pyytää sisäasiainministeriöltä lisää resursseja turvajärjestelmän ylläpitämiseen.

– Turvallisuuden ylläpitäminen on seurakunnan niskoilla, kun muissa Pohjoismaissa valtio myöntää siihen taloudellista apua.

Kantor korostaa, että Helsingin seurakuntaan ei ole Pariisin tilanteen jälkimainingeissa kohdistunut kouriintuntuvia uhkauksia.

– Joka ikisessä Euroopan juutalaisessa yhteisössä ollaan kuitenkin nyt varpaillaan.