keskiviikko 21. tammikuuta 2015

MTV3: Mies solvasi somaliäitiä Facebookissa - oikeuteen viharikoksesta

MTV3: Mies solvasi somaliäitiä Facebookissa - oikeuteen viharikoksesta 21.1.2015
Iltalehti/STT: Facebook-kuva ja kommentit poikivat syytteet kahdelle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt syyttää somaliäitiä Facebookissa solvannutta miestä viharikoksesta.

Miehelle luetaan maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi somaliäidistä kuvan julkaissutta naista syytetään kunnianloukkauksesta.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2013, kun äiti oli ulkoilemassa pienten lastensa kanssa. Tämä oli vyöttänyt lapset hihnoilla kiinni itseensä, jotteivät lapset karkaisi äidin ulottumattomiin.

Naissyytetty otti kuvan tapauksesta ja julkaisi sen ihmettelevään sävyyn julkisilla Facebook-sivuillaan. Kuva lähti leviämään laajalle joukolle.

Miessyytetty osallistui kuvan kovasanaiseen kommentointiin.

- Hän on solvannut etnistaustaista ihmistä ilmauksilla ja nimityksillä, jotka täyttävät kyseisen rikoksen tunnusmerkistön, Kalske kertoo.

Syytetyt eivät entuudestaan tunne toisiaan.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikosnimikkeenä harvinainen. Vuonna 2014 siitä tuomittiin kaksi ihmistä.

Oikeudenkäynti alkaa 17. maaliskuuta. Syytettä ajaa kihlakunnansyyttäjä Jenni Korvenmaa Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.


________________________

Iltalehti/STT: Facebook-kuva ja kommentit poikivat syytteet kahdelle

Facebookissa naisen kuvan julkaissut ja kuvaa kommentoinut joutuvat selittelemään tekemisiään Helsingin käräjäoikeudessa.

Kuvan julkaissutta syytetään kunnianloukkauksesta ja sitä kommentoinutta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä kertoo, että Facebookissa julkaistussa kuvassa ulkomaalaistaustaiselta näyttävä nainen talutti kahta lasta turvavaljaissa, jotteivät lapset ryntäisi minnekään. Kuvan julkaisemisesta käynnistyi nettikommentointi, johon toinen syytetyistä oli osallistunut sellaisilla sanankäänteillä, että se täyttää syyttäjän käsityksen mukaan rikoksen tunnusmerkistön.

Syyttäjän mukaan kuvan julkaisija ja sen kommentoija eivät liity toisiinsa muutoin.

Epäillyt teot ajoittuvat vuoteen 2013. Syytettä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa.