keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Pohjolan Sanomat: Kansanedustaja Oulun kirvessurmasta: Somaliyhteisön syytä katsoa peiliin

Pohjolan Sanomat: Kansanedustaja Oulun kirvessurmasta: Somaliyhteisön syytä katsoa peiliin 21.1.2015

Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) kommentoi Facebook-sivulleen 19.1.2014 Kalevan uutista, jossa Oulussa asuvat somalit irtisanoutuvat kirvessurmasta.

– Oulussa sattunut mielenterveysongelmaisen somalin tekemä kirvessurma oli toki yksittäinen surullinen tragedia. Kuitenkin yleisemmin Suomen somaliyhteisön olisi hyvä katsoa itseään laajemmin peiliin ja pohtia kriittisesti sitä, miten se on maahamme kuluneiden 25 vuoden aikana sopeutunut, Immonen kirjoittaa ja jatkaa:

– Somaleiden virallinen työllisyysaste on ainoastaan vaivaiset 13 prosenttia, ja he ovat olleet vuodesta toiseen yliedustettuina tietyissä rikosnimikkeissä. Somalinuoret olivat esimerkiksi vahvasti edustettuina syksyllä pääkaupunkiseudun katuja terrorisoineessa maahanmuuttajajengissä.

Immonen kertoo valmistelevansa hallitukselle kirjallista kysymystä, jossa hän aikoo vaatia toimenpiteitä Suomessa asuvien somaleiden kotoutumisen tehostamiseksi. Hän myös aikoo esittää toimenpiteitä somaleiden maastamuuton edistämiseksi.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kannattaa kommentissaan Immosen tekstiä.

– Olli on tällä toimenpiteellä kiitettävästi Suomen maahanmuutto-ongelmien syvässä ytimessä. Vaikka somaleja on määrällisesti varsin vähän, heistä on suvaitsevaisuusliturgiassa tullut käytännössä synonyymi "maahanmuuttajalle", Halla-aho kirjoittaa.

– Osa ongelmaa on varmaan juuri se, että somaleista on tullut suvaitsevaisuususkonnon pyhiä lehmiä. Kukaan ei odotakaan heiltä mitään muuta kuin näkyvää notkumista, jota muut sitten saavat katsella ja suvaita, Halla-aho toteaa.