perjantai 23. tammikuuta 2015

MTV: Helsinkiläinen muslimijohtaja pyörittänyt samaa yhdistystä terrorismiepäiltyjen kanssa

MTV: Helsinkiläinen muslimijohtaja pyörittänyt samaa yhdistystä terrorismiepäiltyjen kanssa 23.1.2015
MTV: Arpajaishallinto yritti puuttua terrorismiepäiltyjen rahankeräykseen – syyttäjä antoi anteeksi

Helsinkiläisen muslimiyhdyskunnan avainhenkilöt ovat mukana pyörittämässä Northern Relief -avustusyhdistystä, joka on keskusrikospoliisin terrorismitutkinnassa mielenkiinnon kohteena.

Muslimiyhdyskunnan puheenjohtaja ja sihteeri istuvat avustusyhdistys Northern Reliefin hallituksessa. Keskusrikospoliisi puolestaan epäilee saman yhdistyksen kahta perustajaa terrorismirikoksista.

MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin muslimiyhdyskunnan johtajaa on kuultu poliisitutkinnassa todistajana.

Viime vuoden puolella keskusrikospoliisi jäädytti muun muassa Northern Reliefin ja terrorismijutun epäiltyjen varat terrorismin torjumiseksi säädetyn lain perusteella.

Terrorismijutun epäillyt G ja M perustivat yhdistyksen helmikuussa 2013. Se kertoo toimittavansa apua Syyrian sodan uhreille.

MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisin selvittelyssä on muun muassa se, oliko Northern Relief perustettu peittämään epäiltyä rikollista toimintaa. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Tutkintavankeudessa istuvan epäillyn avustajan Olli Piipposen mukaan yhdistys on toteuttanut sitä humanitääristä toimintaa, mitä on ilmoitettukin.

Yhdistysrekisterin tietojen mukaan Itä-Helsingissä toimivan muslimiyhdyskunnan hallituksen jäsenet eivät olleet perustamishetkellä mukana avustusyhdistyksessä. Heidät merkittiin Northern Reliefin hallituksen jäseniksi puolisen vuotta myöhemmin eli syksyllä 2013.

MTV Uutiset tavoitti muslimiyhdyskunnan johtajan puhelimitse keskiviikkona, mutta hän ei ollut halukas haastatteluun. Puhelu katkesi lyhyen keskustelun jälkeen eikä häntä tavoitettu enää myöhemmin.

Myös kustannusyhtiö yhdistää

Northern Relief ei ole ainoa linkki terrorismijutun epäiltyjen ja muslimiyhdyskunnan johdon välillä.

Tutkintavankeudessa istuva Northern Reliefin puheenjohtaja G ja muslimiyhdyskunnan johtaja ovat olleet vastuuasemassa samassa, islamilaisia kirjoja kääntävässä kustannusyhtiössä.

Lisäksi kaupparekisterin asiakirjoista käy ilmi, että terrorismijutun toisenkin epäillyn, sittemmin tutkintavankeudesta vapautetun K:n oli alun perin määrä olla omistajana kustannusyhtiössä sitä perustettaessa. Hänen nimensä kuitenkin vedettiin pois alkumetreillä.


Keskusrikospoliisin terrorismitutkinnassa epäiltyinä:

Epäilty G

Tutkintavankeudessa

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten

Epäilty M

Vangittu poissaolevana, oleskelee ilmeisesti Syyriassa

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta

Epäilty K

Vapautettu tutkintavankeudesta marraskuussa, vapautettu matkustuskiellosta tammikuussa

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta

Epäilty U

Vapautettu tutkintavankeudesta joulukuussa, edelleen matkustuskiellossa

Epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelusta ja värväämisestä


Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen ei kommentoi sitä, onko jutussa aiemmin kerrottujen neljän miehen lisäksi muita epäiltyjä.

– Emme kommentoi keskeneräisen tutkinnan yksityiskohtia suuntaan tai toiseen.

Jutun tutkinta tulee mitä ilmeisimmin venymään loppukevääseen asti. Haasteena on muun muassa ulkomailla oleskelevan epäillyn saaminen Suomeen sekä takavarikoitujen tietokoneiden ja erilaisen datamateriaalin läpikäyminen.


_____________________________________________________________


MTV: Arpajaishallinto yritti puuttua terrorismiepäiltyjen rahankeräykseen – syyttäjä antoi anteeksi

Poliisihallituksen arpajaishallinto yritti puuttua avustusjärjestön luvattomaan rahankeräykseen vuonna 2013. Esitutkinta kuitenkin lopetettiin syyttäjän päätöksellä.

Northern Relief -avustusjärjestön perustajat ovat nykyään epäiltyinä keskusrikospoliisin terrorismitutkinnassa. Avustusyhdistyksen varat on puolestaan jäädytetty terrorismin torjumiseksi säädetyn lain nojalla.

Poliisihallituksen arpajaishallinto teki aikanaan tutkintapyynnön Helsingin poliisille, koska Northern Reliefillä ei ollut rahankeräyslupaa.

Poliisi käynnistikin syksyllä 2013 tutkinnan epäillystä rahankeräysrikoksesta. Puolisen vuotta myöhemmin syyttäjä teki tutkinnajohtajan esityksestä päätöksen lopettaa tutkinta.

"Anteeksiannettava väärinkäsitys"

Syyttäjän päätöksessä todetaan, että vaikka kerättyjä varoja oli suhteellisen paljon, niiden joutumisesta muuhun kuin avustustarkoitukseen ei ole näyttöä. Lisäksi syyttäjä katsoi, että asianosaiset olivat saattaneet käsittää rahankeruuta koskevan lain sisältöä väärin “anteeksiannettavissa määrin”.

Syyttäjä Jaakko Tapala kommentoi, että hänen käsityksensä mukaan miesten tarkoitus oli hoitaa yhdistyksen toiminta kuntoon ja hankkia tarvittaessa asianmukaiset luvat.

Tapala totesi eilen MTV Uutisille olevansa yllättynyt tiedosta, että kyseisen jutun epäillyt ovat nyt epäiltyinä terrorismirikoksista.

"Näimme hädän Syyriassa"

Terrorismirikoksista nykyään epäillyt miehet perustivat Northern Reliefin helmikuussa 2013. Yhdistys kertoo toimittavansa apua Syyrian sodan uhreille.

– Kävimme Syyriassa marraskuussa 2012 ja näimme hädän ja päätimme perustaa yhdistyksen näiden sodan uhrien auttamiseksi, yhdistyksen puheenjohtaja kertoi reilu vuosi sitten epäiltyä rahankeräysrikosta koskeneessa poliisikuulustelussa.

Rahankeräysluvan puuttumista mies selitti väärinkäsityksellä.

– Luulimme, että sitä tarvitaan vain kadulla tapahtuvaan keräykseen, hän totesi poliisikuulustelussa.

Epäillyn avustaja: Toiminta ollut sitä mitä pitikin

Tutkintamateriaalista selviää, että yhdistys oli puolen vuoden aikana kerännyt 7000 euroa. Summa koostuu yksittäisten henkilöiden antamista keskimäärin muutamien kymmenien eurojen lahjoituksista.

– Olemme vieneet sinne vaatteita ja leluja, joita olemme saaneet firmoilta. Sitten olemme ostaneet rahalla generaattoreita, peittoja, vaatteita, leluja, ensiaputarvikkeita, makeisia, joita olemme saaneet myös firmoilta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Näitä olemme toimittaneet pakolaisleireille, mies kertoi kuulusteluissa.

Tutkintavankeudessa istuvan yhdistyksen puheenjohtajan avustaja Olli Piipponen kertoo päämiehensä kiistävän kaikki rikosepäilyt.

– Avustusyhdistyksen toiminta on ollut sellaista humanitäärista toimintaa, mitä on ilmoitettukin, Piipponen toteaa.

Avustusyhdistyksen toiminta on yksi poliisin mielenkiinnon kohteista terrorismitutkinnassa.

Epäileekö poliisi nyt, että Northern Reliefin keräämiä varoja olisi käytetty terrorismin tukemiseen?

– Emme kommentoi tätä asiaa millään tavalla, sanoo terrorismijutun tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista.