keskiviikko 14. tammikuuta 2015

MTV3: Tuomiojan lausuntoa hämmästelty – "karjalaistyttö ei ollut sotaretkellä"

MTV3: Tuomiojan lausuntoa hämmästelty – "karjalaistyttö ei ollut sotaretkellä" 14.1.2015
MTV3: Tuomioja myöntää: Tieto pohjoiskarjalaisesta taistelijasta todennäköisesti väärä

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan viime viikonloppuinen lausunto alaikäisestä karjalaistytöstä on herättänyt ihmetystä.

Tuomiojan mukaan Lontoossa oli jäänyt kiinni suomalaistyttö, joka oli matkalla taistelemaan Lähi-itään.

Poliisin mukaan tytön tapauksessa ei ole ollut kyse sotaretkestä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhui Ylen Ykkösaamu –ohjelmassa viime lauantaina muun muassa radikalisoitumisesta. Näin Tuomioja sanoi haastattelussa.

– Tässä oli joitakin kuukausia sitten tapaus, jossa alaikäinen suomalainen tyttö, ihan siis pohjoiskarjalaistaustainen, otettiin talteen Lontoon lentokentällä. Koska hän oli matkalla taistelemaan Lähi-itään näiden fundamentalistien joukoissa, Tuomioja sanoi.

Muut viranomaiset ovat hämmästelleet Tuomiojan lausuntoa. Poliisilähteiden mukaan sellaista tietoa ei ole, että tyttö olisi ollut sotaretkellä. Poliisi ei epäile tapaukseen liittyvän mitään rikosta.

Tuomioja ei tänään halunnut kommentoida lausuntoaan MTV Uutisille. Myös ulkoministeriö kieltäytyi kommenteista.

Ministeriö on aiemmin kertonut, että yhteistyötä tehtiin eri viranomaisten kanssa ja alaikäinen tyttö saatiin palautettua nopeasti Suomeen.

Tuomiojan lausuntoa paheksutaan voimakkaasti Terroristiksi leimattu Facebook-sivustolla. Verkoston mukaan kyseessä on perätön syytös ja lausuntoa kommentoi sivuston mukaan myös asianomainen itse.

– En ole ollut matkalla Syyriaan missään vaiheessa. Lähdin Lontooseen eikä sieltä ollut tarkoitus matkustaa eteenpäin ja sieltä Lontoosta siis mut palautettiin Suomeen.

– Ministerin kommentti tuli yllätyksenä mulle, mun perheelle ja viranomaisille, jotka ovat käsitelleet mun asiaa loppuun asti. En olisi uskonut näin tapahtuvan, varsinkaan Suomessa, sivustolla kirjoitetaan.


-----

MTV3: Tuomioja myöntää: Tieto pohjoiskarjalaisesta taistelijasta todennäköisesti väärä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) myöntää, että hänen julkisuudessa esittämänsä tieto Syyrian sotaan taistelemaan aikoneesta pohjoiskarjalaisesta tytöstä ei todennäköisesti pidä paikkaansa.

Tuomioja sanoo, ettei hän edes voi tietää tapauksen lopullisia johtopäätöksiä, sillä selvittely kuuluu poliisille ja suojelupoliisille.

– Todennäköisesti se ei pidä paikkaansa, mutta se oli se ensimmäinen tieto, joka tuli meidän omia kanaviamme pitkin aikanaan. Eikä siitä ole mitään muuta tietoa tullut, siitä on jo viikkoja, kuukausia itse asiassa, Tuomioja sanoi STT:lle.

Tuomioja korosti, ettei hän halua jatkaa keskustelua yksittäistapauksesta tämän pidemmälle.

– Se ei ole sen perheen tai kenenkään etujen mukaista. Pointti oli vain se, että niin Suomessa kuin muissakin Euroopan maissa myös kantaväestöön kuuluvat käännynnäiset ovat osallistuneet tällaiseen toimintaan.

Tuomioja korostaa, ettei hän ole julkisuudessa yksilöinyt suoraan ketään henkilöä. Hän sanoo pahoittelevansa sitä, että tapausta on yksilöity näinkin paljon ja kertoo olleensa yksityisesti yhteydessä kyseisen henkilön lähipiiriin.

Tuomioja sanoi alun perin Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että alaikäinen pohjoiskarjalainen tyttö otettiin talteen Lontoon lentokentällä, kun hän oli matkalla osallistuakseen taisteluihin Syyriassa.

Tämän jälkeen Facebookissa toimiva Terroristiksi leimattu -verkosto syytti Tuomiojaa väärän tiedon levittämisestä sanoen, ettei Lontoossa kiinniotettu nuori ollut matkalla Syyriaan taistelemaan Isis-järjestön riveissä.