keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Yle: Supo ranskalaislehden iskusta: "Ovat tämän hetken ilmiö terrorismin keinovalikoimassa"

Yle: Supo ranskalaislehden iskusta: "Ovat tämän hetken ilmiö terrorismin keinovalikoimassa" 7.1.2015

Pariisissa on tehty keskiviikkona verinen isku viikkolehti Charlie Hebdonin toimitukseen. Ampumavälikohtauksessa on kuollut kymmenisen ihmistä ja toiset kymmenen on haavoittunut.

Suojelupoliisi on varautunut terroriteon uhkaan Suomessa, mutta ei pidä ranskalaislehteen tehtyä iskua maassamme todennäköisenä.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva muistuttaa, että suojelupoliisi on kesäkuussa uusitussa uhka-arviossa varautunut vastaavanlaisiin tekoihin.

– Tämän tyyppisiä pienten ryhmien tai yksittäisten tekijöiden iskuja suositaan tällä hetkellä, ovat tämän hetken ilmiö terrorismin keinovalikoimassa. Tällaisten iskujen uhka on kohonnut koko Euroopassa. Suomessakin ollaan varauduttu ja tunnistetaan tämäntyyppiset uhat. Viranomaiset ovat hyvinkin valmiita toimimaan, jos merkkejä nousisi esiin Suomessa.

Portaankorva ei halua paljastaa varautumissuunnitelman yksityiskohtia; miten viranomaiset toimisivat, jos suomalaiseen mediataloon iskettäisiin. Ylitarkastaja painottaa, ettei Supon tiedossa ole Suomeen kohdistuvaa konkreettista terroriuhkaa.

Tuomas Portaankorvan mukaan Ranska on puolestaan ollut tiettyjen terrorijärjestöjen nimeämä kohde.

– Suomessa tilanne on hyvin toisenlainen kuin Ranskassa. Ranska on ollut pitkään yksi niitä maita, joissa terroriteon uhka on ollut eurooppalaisittain katsottuna korkealla. Suomessa organisoidun laajamittaisen terrorismin uhka on edelleen pieni, vaikka meilläkin yksittäisen väkivaltaisen teon mahdollisuus on jossakin määrin kohonnut kansainvälisen tilanteen myötä.

Satiirinen viikkolehti on julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista, mikä on vihastuttanut muslimeja. Ylitarkastaja Portaankorva toteaa, ettei Suomessa ole ollut pilakuviin liittyvää liikehdintää kuten muissa Euroopan maissa.

– Ilmeisesti iskun motivaatio ja tausta liittynevät näihin pilakuviin. Toki Ranskan viranomaiset selvittävät asiaa, joten varmuus asiasta saadaan tutkinnan myötä.

Tuomas Portaankorva pitää Ranskan iskua valitettavana ja surullisena.