sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Iltalehti: Helsingin muslimiyhdyskunnan johtaja pilapiirroksista: "Tulella leikkimistä"

Iltalehti: Helsingin muslimiyhdyskunnan johtaja pilapiirroksista: "Tulella leikkimistä" 11.1.2015

Väkivaltaisten toimintatapojen ihannointi on lisääntynyt, mutta muslimit eivät usko, että Suomessa nähdään väkivaltaisia iskuja.

Pariisissa tapahtuneet terrori-iskut otettiin raskain mielin vastaan Helsingin Muslimien Yhdyskunnassa.

Puheenjohtaja Hamza Peltolan mukaan muslimeille on raskasta, että koko yhteisö kyseenalaistetaan iskujen takia. Pariisin iskuista epäillyt veljekset ovat radikaaleja islamisteja.

- Suhtaudumme tietenkin kielteisesti näihin iskuihin ja tapahtunut on todella traagista. Jokainen muslimi on vastuussa omista tekemisistään emmekä hyväksy heidän tekojaan. Mutta se on raskasta, että yhteisömme kyseenalaistetaan näiden tekojen takia. Tavallaan ymmärrän sen, koska yleisesti koetaan, että olemme samaa seurakuntaa.

Peltola ei usko, että kaikki muslimien teoiksi väitetyt terrori-iskut olisivat todella heidän tekemiään. Hän ei esimerkiksi usko, että WTC:n terrori-iskujen taustalla olisivat muslimit.

- Iskujen taustalla on isommat poliittiset agendat. Terroriteot saattavat olla lavastettuja, ja niiden tarkoitus on mustamaalata ja saada oikeutus vastatoimille. Esimerkiksi WTC:n iskujen varjolla on käynnistetty koko terrorismin vastainen sota muslimeja vastaan. Samalla tuhannet sivulliset viattomat kärsivät ja kuolevat, eikä niistä uhreista puhuta.

Tuomitsee pilkan

Pariisin iskut tehtiin satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan. Lehti on pilkannut piirroksillaan muun muassa ääriajattelua ja julkaissut kuvia profeetta Muhammedista. Iskuissa kuoli 12 henkeä, joista neljä oli lehden pilapiirtäjiä.

Helsingin Muslimien Yhdyskunta tuomitsee väkivallan, mutta puheenjohtajan mielestä sananvapausasiaa olisi syytä miettiä.

- Kun elämme sivistysvaltioissa ja tiedämme mikä saattaa aiheuttaa joissakin uskontokunnissa reaktioita, niin miksi niitä halutaan aiheuttaa tahallaan sananvapauden nimissä? Kuka hyötyy siitä, että pilkataan toisen uskonnon asioita? Se on tulella leikkimistä, Peltola pohtii.

- Profeetta Muhammed on muslimeille herkkä asia. Se on tietenkin absurdia ja väärin, että hänen vuokseen viattomia ihmisiä surmataan, mutta sanallisesti tuomitsemme sen, että hänestä tehdään pilaa.

Isiksellä kannattajia

Helsingin Muslimien yhdyskunnassa ei ole huomattu, että radikaali islamismi olisi lisääntynyt Suomessa.

- Suomessa ei näy merkkejä radikalismista. Suomeen on ilmaantunut Isiksen kannattajia, mutta he ovat kuitenkin marginaalinen ryhmä. On vaikea uskoa, että joku haluaisi tehdä Suomessa jonkun iskun. Sellainen ajatus on todella extremeä enkä usko, että kenelläkään täällä on sellaista ideologiaa, Peltola sanoo.