tiistai 13. tammikuuta 2015

Hbl: Charlielle ei ole tarvetta

Hbl: Inget behov av Charlie 13.1.2015

Alexander Stubb ei näe Suomen sananvapaudessa ongelmia

Alexander Stubb on tyytyväinen Suomeen palaamisensa jälkeen omistettuaan sunnuntain marssimiselle sananvapauden puolesta yli miljoonan pariisilaisen kanssa. Stubb ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hän marssii ranskalaisen lehden oikeudesta julkaista pilakuvia muslimeista samaan aikaan kun se, joka tekisi saman Suomessa, tuomittaisiin kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

Missä on Suomen Charlie, joka puolustaa Jussi Halla-ahon sananvapautta?

– Lakiasiantuntijat sanovat, ettei sananvapauden ja Halla-ahon langettavan tuomion välillä ole mitään ristiriitaa. Jos olisi ristiriita, meidän olisi muutettava lainsäädäntöä, sanoo Stubb.

[...]

Pääministeri Alexander Stubb on saapunut yöllä kotiin Pariisista, jossa hän yhdessä puolentoista miljoonan pariisilaisen kanssa ilmaisi tukensa sananvapaudelle.

Millaista oli Pariisissa? Oletko sinä Charlie?

– Totta kai olen Charlie, etkö sinä ole? Se oli historiallinen marssi Pariisissa sanan- ja lehdistönvapauden puolesta, terrorismia vastaan. Ja oli tärkeää, että Suomelta oli korkean tason edustus kuten neljännekseltä maailman maista.

Meillä Jussi Halla-aho tuomittiin, kun hän kirjoitti, että islam on pedofiliauskonto. Ranskalaiset pilapiirtäjät ovat usein käsitelleet samaa teemaa, rankaisematta. Kuka on Suomen Charlie, joka tukee Halla-ahoa?

– Minä en ole juristi vaan kansainvälisen politiikan tohtori, enkä siksi halua tehdä juridista eroa pilapiirrosten ja Halla-ahon kirjoitusten välillä. Jos lakiasiantuntijoita on uskominen, tässä ei ole mitään ongelmaa.

Sinä et näe mitään ristiriitaa?

– En. Muistathan reaktiot Jyllands-Postenin Muhammed-pilakuviin kymmenen vuotta sitten? Silloin valtionpäämiehet, myös Suomessa, pyysivät anteeksi heti kun lehti julkaisi ne. Siihen verrattuna sananvapaus on ottanut suuren askeleen eteenpäin. Ja jos Suomen lainsäädännössä on uskonrauhaan liittyviä ongelmia, lakia on voitava muuttaa.     (käännös)

[...]