maanantai 19. tammikuuta 2015

Karjalainen: Afrikkalaismies yritti vilpillisesti järjestää veljensä Suomeen - vankeustuomio

Karjalainen: Afrikkalaismies yritti vilpillisesti järjestää veljensä Suomeen - vankeustuomio 19.1.2015

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Lieksassa asuvan 28-vuotiaan afrikkalaistaustaisen miehen laittoman maahantulon järjestämisestä 50 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Mies yritti saada vilpillisin keinoin veljensä Afrikasta tänne lähettämällä hänelle toisen henkilön välityksellä tai avustuksella oman muukalaispassinsa, pysyvän oleskelulupansa Suomessa ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin käytettäväksi Suomeen tulon yhteydessä.

Veli saapui viime maaliskuussa väärien asiakirjojen turvin suoralla lennolla Afrikasta Ruotsiin, jonka viranomaisiin matka tyssäsi.

Täällä jo vuosia asunut vastaaja teki kaksi päivää myöhemmin Lieksan poliisille perättömän ilmoituksen, jonka mukaan hän oli kadottanut edellä mainitut henkilöllisyyspaperinsa vajaat kaksi viikkoa aiemmin Helsingissä.

Vastaaja myönsi oikeudessa syytteen teonkuvauksen, mutta pyysi joko syytettä hylättäväksi tai jättämistä rangaistukseen tuomitsematta.

Vastaaja vetosi humanitäärisiin ja hyväksyttäviin syihin pyytäen ottamaan huomioon veljensä puutteelliset turvallisuusolot kotimaassaan sekä hänen sairautensa. Asiassa oli riidatonta, että Suomen maahanmuuttoviranomaiset ovat tehneet vastaajan veljelle kielteisiä oleskelupapäätöksia perheen yhdistämisasiassa.

Nyt käsitellyn syytteen näyttöharkinnassa käräjäoikeus huomioikin sen, että vastaaja oli pyrkinyt tuomaan veljensä laittomasti Suomeen huolimatta oleskelulupaa koskevista viranomaispäätöksistä.

Näyttöä kokonaisvaltaisesti arvioidessaan oikeus katsoi, ettei vastaajan menettelystä löytynyt sellaisia hyväksyttäviä syitä, joiden perusteella hän olisi ollut vapaa rangaistusvastuusta.

Rangaistusta lieventävinä seikkoina käräjäoikeus otti huomioon sen, etteivät teossa käytetyt paperit olleet väärennettyjä ja toisekseen ilmeisen kiinnijäämisriskin.