torstai 8. tammikuuta 2015

Ilta-Sanomat: Terrori-isku mahdollinen Suomessakin - Supo kiinnostunut 200-300 henkilöstä

Ilta-Sanomat: Terrori-isku mahdollinen Suomessakin - Supo kiinnostunut 200-300 henkilöstä 8.1.2015
Iltalehti: Tuomioja: Isiksen joukoista palanneet riski Suomessakin

Pariisin brutaali terrori-isku sai hälytyskellot soimaan koko Euroopassa. Myös suomalaisten turvallisuudentunne on järkkynyt, sillä Syyrian taisteluista on palannut Suomeen radikaaleja uskonsotureita.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva oli ISTV:n keskusteluohjelman vieraana. Hänen mukaansa Suomesta on matkustanut Syyriaan noin 50 henkilöä, joista on palannut puolet.

– Kyllä, Suomessa on henkilöitä, jotka ovat olleet kriisipesäkkeissä ja mukana väkivaltaisessa toiminnassa, Portaankorva sanoo.

Ovatko nämä parikymmentä ihmistä uhka sisäiselle turvallisuudelle?

– Sellainen voisi olla uhka, jolla on kytköksiä väkivaltaiseen toimintaan jatkuvasti. Kaikki väkivaltaisiin konflikteihin matkustaneet eivät automaattisesti ole uhka.

Ovatko he Supon tarkkailussa?

– Supo seuraa ja arvioi väkivaltaisiin konflikteihin osallistuneiden henkilöiden aiheuttamaa uhkaa. Toimenpiteet mitoitetaan arvion mukaan.

Syyriasta tulee jatkuvasti ihmisiä takaisin Suomeen. Pääseekö supo heidän jäljilleen suoraan lentoasemalta?

– Kaikkia sinne matkustaneita emme voi taata, että tuntisimme. He ovat konkreettisessa seurannassa eri tasoilla.

Vaarallisten henkilöiden määrä on eräiden eurooppalaisten arvioiden mukaan kymmenkertaistunut Syyrian sodan jälkeen. Supolla on omat lukunsa.

– Kukin valtio määrittelee omista lähtökohdistaan vaaralliset ihmiset. Suomessa on tällaisia kiinnostuksen kohteita tietty määrä, mutta he kaikki eivät ole vaarallisia.

– Suomessakin tällaisten henkilöiden (kiinnostuksen kohteet) määrä lisääntynyt viimeisten vuosien aikana.

– Puhuimme muutama vuosi sitten kourallisesta tällaisia henkilöitä, nyt se määrä on yli 200, lähemmäs 300.

Portaankorvan mukaan Pariisin iskun kaltaisen tapahtuman todennäköisyys on pieni Suomessa, mutta sen mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

– Tämä isku ei oleellisesti vaikuta Suomen uhka-arvioon. Uhkan arviointi jatkuu yhteistyössä EU-maiden kanssa.

____________________________________

Iltalehti: Tuomioja: Isiksen joukoista palanneet riski Suomessakin

Syyriasta ja Irakista palaavat taistelijat ovat potentiaalisia terroritekoihin syyllistyjiä, varoittaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

Ulkoministeri Tuomioja kommentoi Pariisin terrori-iskua torstaina, kun hän tapasi Britannian ulkoministerin Philip Hammondin.

Tuomiojan tietojen mukaan Suomessa ei ole tehty uutta riskianalyysia Pariisin tapahtumien takia. Hänen mukaansa terrorismin uhka kuitenkin ulottuu myös Suomeen.

- Niin kauan kuin Isiksen toiminta Syyriassa ja Irakissa jatkuu, niin tämä on olemassa. Ja se voi olla olemassa pitkään sen jälkeenkin, koska on Euroopasta lähteneitä taistelijoita, jotka palaavat ja voivat sitten olla potentiaalisia terroritekoihin syyllistyjiä.

- Heitä täytyy pystyä valvomaan ja seuraamaan, missä he liikkuvat ja voivatko he olla osallisena tällaisissa. Tämä ei ole mikään nopeasti ohimenevä ilmiö.

Onko meillä Suomessa henkilöitä, jotka ovat käyneet Syyriassa ja palanneet Suomeen?

- Meillä on muutamia kymmeniä, joista tiedämme, että he ovat olleet Isiksen joukoissa taistelemassa ja joista osa on palannut. Se ei vielä sinänsä kerro siitä, että heillä olisi mitään tällaisia aikeita. Mutta he muodostavat kaikissa maissa potentiaalisen riskiryhmän.

Ovatko nämä henkilöt viranomaisten seurannassa? - Viranomaiset varmaan sanovat sen, mitä voivat tällaisista asioista sanoa. Yleisesti ottaen tietysti seurataan.

Mitä seuraavaksi?

Tuomiojan mukaan on liian aikaista sanoa, onko Ranskan terrori-isku yksittäinen teko vai osa jotain isompaa.

- Tämä on ollut huolellisesti suunniteltu, mutta liittyykö siihen vielä jotain muuta, sitä emme vielä tiedä.

Britannian ulkoministeri Hammond sanoi, että Isis ainakin oli innoittanut tekijöitä.