tiistai 20. tammikuuta 2015

Yle: Sudanilaiset kiintiöpakolaiset aloittivat uuden elämän Kokkolassa paukkupakkasessa

Yle: Sudanilaiset kiintiöpakolaiset aloittivat uuden elämän Kokkolassa paukkupakkasessa 20.1.2015

Ajomatka läpi pimeän, kylmän ja harvaan asutun maan täytyy olla arktisiin olosuhteisiin tottumattomalle melkoinen kokemus. Kokkolan uudet asukkaat aloittivat maanantai-iltana kotoutumisen uuteen kotimaahansa välittömästi.

Kokkolan kaupunki on varautunut ottamaan tänä vuonna vastaan 30 kiintiöpakolaista. Ensimmäiset kaksi perhettä, neljä aikuista ja kahdeksan lasta, saapuivat kaupunkiin maanantai-iltana kireään pakkaseen. Sudanilaisperheet saapuivat suoraan pakolaisleiriltä Egyptistä, ensimmäinen kosketus uuteen kotimaahan oli linja-automatka lentokentältä halki uuden kotimaan. Tammikuinen Suomi näytti olosuhteiden osalta ankarimman puolensa.

– Kyllä se shokkihoitoa taitaa olla. Nämä ihmiset eivät ole koskaan olleet pakkasessa ja saapuvat tänne lähes kesävaatteissa. Kyllä he kovasti ihmeissään olivat. Lisäksi he saapuivat miljoonakaupunki Kairosta tänne keskelle metsää, vihreää ei näy missään, kuvailee kulttuurishokkia Kokkolan ulkomaalaistoimiston toiminnanohjaaja Otto Salo.

Suomalaisen käytännön mukaan kiintiöpakolaiset kuljetetaan suoraan uusiin koteihinsa. Kokkola sijoittaa heidät kaupungin vuokra-asuntoihin joko keskustan alueelle tai kaupungin ainoan vakituisen linja-autoreitin varrelle. Uusi asunto on niukasti kalustettu; sängyt, keittiön pöytä, kuppi jokaiselle ja muutama lamppu katossa ovat pesämunana kodin rakentamiselle.

Kotoutuminen alkaakin heti, jo seuraavana aamuna perheet menevät ulkomaalaistoimiston opastamana ruokakauppaan ja tutustuvat heille uuteen valuuttaan, euroon.

Kokkolassa kotoutumista avittaa kaupungissa jo ennestään asuvat maanmiehet. Ensimmäiset tulijat Sudanista ovat kymmenen vuoden takaa, moni on myös jäänyt kaupunkiin. Sudanilaisia asustaa Kokkolassa noin sata, yhteisöstä onkin tarjolla ystäväapua kotoutumiseen. Lisäksi ulkomaalaistoimisto on palkannut yhden sudanilaisen auttamaan perheitä ensimmäisten kuukausien aikana uuden elämän alkuun.

Lapset aloittavat koulunkäynnin jo parin viikon kuluessa, aikuiset puolestaan istuvat kielikurssille lähiaikoina.