keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Etelä-Saimaa: Maahanmuutto kääntyi Etelä-Karjalassa laskuun

Etelä-Saimaa: Maahanmuutto kääntyi Etelä-Karjalassa laskuun 21.1.2015

Lappeenrannan kaupungin väestönkasvu on viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana perustunut maahanmuuttoon. Ilman maahanmuuttajia kaupungin väkiluku olisi nyt yli 300 henkeä pienempi kuin vuosikymmenen alussa.

Maahanmuutto kasvoi tasaisesti vuodesta 2010 aina vuoteen 2013 asti. Viime vuona maahanmuutossa tapahtui kuitenkin käänne. Kun vielä vuonna 2013 Etelä-Karjalaan muutti 437 ihmistä enemmän kuin täältä muutti ulkomaille, putosi nettomuutto viime vuonna 257 muuttajaan.

— Suurin syy on varmaan huono työllisyystilanne. Kauppa on työllistänyt paljon maahanmuuttajia. Nyt venäläisten ostosmatkailu on vähentynyt radikaalisti ja yritykset ovat tiukoilla, kehityspalvelujen asiantuntija Terhi Jantunen kehitysyhtiö Wirma Lappeenrannasta sanoo. Jantunen on ollut vetämässä muun muassa projektia, jossa on tuettu maahanmuuttajien yrittäjyyttä.

Turvapaikan tai suojelutarpeen perusteella oleskeluluvan saaneiden määrä ei ole kuitenkaan laskenut.

— Tänne muuttaneiden pakolaisten määrä ei selitä maahanmuuton vähenemistä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maahanmuuttotyön koordinaattori Merja Heino-Kukkurainen vastaa kysymykseen.

Vastaanottokeskuksista tulee meille suurin piirtein saman verran oleskeluluvan saaneita kuin aikaisemminkin, hän jatkaa.

Yksi maahanmuuttoa vähentävä asia saattaa olla se, että Inkerinsuomalaisten paluumuutto Suomeen on Heino-Kukkuraisen mukaan vähitellen hiipumassa.

— Minulla ei ole vielä tässä tilastoja, meidän määränsä saattaa olla aavistuksen verran pienempi, Heino arvelee.

Paluumuuttojono on nyt suljettu ja jonoon ilmoittautuneiden pitää hakea oleskelulupaa ennen siirtymäajan päättymistä 1. heinäkuuta vuonna 2016.

Lue lisää päivän eteläsaimaasta tai digilehdestä www.esaimaa.fi/lehti.