maanantai 19. tammikuuta 2015

Yle: Poliisi: Suurin osa asuntomurroista ulkomaista käsialaa

Yle: Poliisi: Suurin osa asuntomurroista ulkomaista käsialaa 19.1.2015

Asuntomurtoja tehtiin viime vuonna paljon enemmän kuin edellisvuonna. Kasvu johtuu poliisin mukaan ulkomaisista rikollisista. Ylen MOT-ohjelma kertoo, että eniten murtovarkaita on tullut viime vuosina Liettuasta, Virosta ja Romaniasta.

Asuntomurto järkytti viime vuonna lähemmäs 3 000 suomalaiskodin turvallisuutta. Murtoja tehtiin satoja enemmän kuin edellisvuonna.

Koko maassa asuntomurtojen määrä kasvoi yli viidenneksen. Eniten asuntomurrot lisääntyivät Länsi-Uudellamaalla, Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaalla, joissa kasvu oli 50 prosentin luokkaa.

– Poliisin näkemys on, että kasvu selittyy pitkälti ulkomaalaisten tekijöiden määrällä, poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen sanoo.

Rikoksista epäiltyjen määristä kertovan poliisin tilaston mukaan ulkomaalaisten osuus asuntomurroista on ollut viime vuosina noin 30-50 prosenttia.

Poliisihallitus arvioi, että ulkomaalaisten osuus on todennäköisesti suurempi.

– Voidaan jopa sanoa, että reilusti yli puolet alkaa olla ulkomaalaisten tekemiä, poliisitarkastaja Reen sanoo.

Ulkomainen kopla poistuu nopeasti maasta

Asuntomurtoja pitkään selvittänyt poliisi arvioi, että lähes kaikki viime vuosien asuntomurtosarjat ovat ulkomaisten rikollisten tehtailemia.

– Kyllä semmoinen lähes 90 prosenttia ihan oikeista asuntomurroista on ulkomaalaisten käsissä tänä päivänä, rikoskomisario Pekka Uotila Lounais-Suomen poliisista sanoo.

Poliisin arviot viittaavat siihen, että ulkomaisten rikollisten asuntomurroista jää selvittämättä suurempi osa kuin kotimaisten tekijöiden murroista.

– Yhä enemmän tehdään nopeammalla syklillä ja ammattimaisemmin ne jutut ja poistutaan maasta. Eli se kiinnijäämisriski pienenee silloin tietysti huomattavasti, Uotila sanoo.

Lisää aiheesta MOT-ohjelmassa maanantaina TV1:ssä klo 20